Zeeland wordt wakker: Kerncentrale, bedrijfsongeval en aardappelen

Zeeland wordt wakker: Kerncentrale, bedrijfsongeval en aardappelen
Zeeland wordt wakker: Kerncentrale, bedrijfsongeval en aardappelen © OZ
© HV Zeeland

Bedrijfsongeval

OOST-SOUBURG - Bij een bedrijfsongeval op de kade van Nieuwdorp is een man omgekomen. De man kwam klem te zitten tussen de lading en de wand van een schip.
© Omroep Zeeland

Kerncentrale

Het kabinet wil Zeeland toch de helpende hand bieden bij de problemen met de kerncentrale in Borssele, zeggen de ministers Kamp van Economische Zaken en Dijsselbloem van Financiën. Maar dan moeten eerst netwerkbedrijf Enduris en waterbedrijf Evides samen een nieuw Zeeuws nutsbedrijf vormen. Dat geeft Delta de vrije hand om andere onderdelen te verkopen. In dat geval wil het Rijk meebetalen. Gedeputeerde Carla Schönknecht is blij met die toezegging, al moeten er wel nog veel puntjes op de i worden gezet. 
BUL Schönknecht over kerncentrale
Speciaal Algemeen Overleg over rapport Balkenende
Speciaal Algemeen Overleg over rapport Balkenende © OZ

Kamerdebat

Er zijn dan wel toezeggingen gedaan over steun van het Rijk voor de kerncentrale, maar de andere aanbevelingen van de commissie Balkenende liet minister Kamp van Economische Zaken gisteravond links liggen. Tweede Kamerleden zijn niet tevreden met de toezeggingen van de minister, dus komt er een groot Kamerdebat over de aanbevelingen van de commissie, want de Tweede Kamer wil nu toch echt geld zien voor Zeeland. Ook gedeputeerde Jo-Annes reageert verontwaardigd. 
BUL De Bat over toezeggingen
Aardappelen kunnen niet van het land
Aardappelen kunnen niet van het land © OZ

In de grond

Zeker 60 procent van de Zeeuwse aardappelen zitten nu nog in de grond, terwijl ze er normaal rond deze tijd al uit zouden zijn, zegt de ZLTO. Oorzaak van de vertraging is het droge weer van de afgelopen tijd. Daardoor is de grond waarin de aardappelen staan, te droog en te hard. Daarom kiezen veel boeren ervoor om te wachten op regen, zoals Koos van Gastel in Dreischor. 
BUL aardappel droogte
© Ria Brasser (foto: OZ
Het weer
Wolken en zon wisselen elkaar vandaag af, maar het blijft droog. De maximumtemperatuur ligt rond de dertien graden, maar door de matige tot krachtige oostenwind voelt het een stuk kouder aan.