Zeeland Refinery vervangt lampen door duurzame leds (video)

Zeeland Refinery vervangt lampen door duurzame leds (video)
Zeeland Refinery vervangt lampen door duurzame leds (video) © OZ
Lichthinder 2016 Zeeland Refinery

Dag en nacht

NIEUWDORP - Bij Zeeland Refinery wordt dag en nacht gewerkt, daarom branden er ook 24 uur per dag lampen voor de veiligheid. Maar het bedrijf is de verlichting op de wegen van het fabrieksterrein aan het vervangen.  Duurzame ledlampen zorgen voor minder weerkaatsing van licht naar boven en naar de zijkant. De ledlampen zijn net zo veilig als de kwikdamplampen die al jaren op het terrein staan maar die veel meer licht uitstrooien.

Investering

Het vervangen van alle verlichting is een forse investering, maar het gaat een enorme besparing in het energiegebruik opleveren, zegt Adrie Coppoolse, hoofd milieu van de fabriek. 
ledlampen vervangen oude lampen bij Zeeland Refinery
ledlampen vervangen oude lampen bij Zeeland Refinery © OZ

Explosie-proof

Als de wegverlichting is vervangen, worden ook de lampen op de galerijen en bedrijfsinstallaties aangepakt. Die kunnen nu nog niet worden meegenomen in de operatie. Coppoolse: "Ze zijn sowieso eerder al vervangen door meer energiezuinige. Want ons doel is een van de energiezuinigste raffinaderijen te worden. Maar we hebben hier nog geen goede ledverlichting voor gevonden die explosie-proof is. Want dat moet op dit terrein."

Nacht van de Nacht

Zaterdag is het de Nacht van de Nacht. Dan wordt weer stilgestaan bij het belang van duisternis. Zeeland is nog een van de donkerste provincies van Nederland, maar de Zeeuwse Milieufederatie (ZMF)  en GroenLinks in Zeeland vinden dat er toch te veel lichtvervuiling is. Zij dringen er bij gemeenten, provincie en bedrijven op aan om alleen lampen te laten branden waar het nodig is en voor duurzame alternatieven te kiezen. De ZMF heeft onlangs een notitie gestuurd naar alle Zeeuwse gemeenten met daarin tips hoe dat kan.