'De meeste bommen vielen op Zeeland' (video)

'De meeste bommen vielen op Zeeland' (video)
'De meeste bommen vielen op Zeeland' (video) © oz
Hans Sakkers
Hans Sakkers © oz

Doelwit

OOST-SOUBURG - Zeeland was met zijn havens en bruggen vaak doelwit van bombardementen door de geallieerden. Onontplofte granaten en andere zware munitie leveren tot op de dag van vandaag nog gevaar op bij bouw- en graafwerkzaamheden. Zo is bijvoorbeeld voor de bouw van de wijk Baskensburg in Vlissingen de bodem tot zeven meter diepte afgespeurd op onontplofte explosieven.
bodembommen internet 2
Zware strijd
Aan het einde van de oorlog is zware strijd geleverd in Zeeland. Volgens Sakkers wilden de geallieerden het aantal slachtoffers aan eigen zijde zo veel mogelijk beperken. Plekken waar Duitse stellingen waren, werden plat gebombardeerd of kapot geschoten, voordat er soldaten op af werden gestuurd.
© oz

Gevaar

Het directe gevaar van onontplofte bommen en granaten onder de grond is verwaarloosbaar. Dat zegt de EOD, Explosieven Opruimingsdienst Defensie. Het is in Nederland nog nooit voorgekomen dat een bom spontaan explodeert. Bouw- en graafwerkzaamheden kunnen echter wel leiden tot ontploffingsgevaar. Daarom wordt voorafgaand aan nieuwbouw altijd uitvoerig bodemonderzoek gedaan.