Van Koeveringe verkoopt laatste aandelen Roompot (video)

Van Koeveringe verkoopt laatste aandelen Roompot (video)
Van Koeveringe verkoopt laatste aandelen Roompot (video) © OZ
Henk van Koeveringe online

Gepland afscheid

KAMPERLAND - Het afscheid komt niet onverwacht voor Van Koeveringe: "Het is een afscheid na 45 jaar, maar wel een die ik al vijftien jaar geleden heb gepland."
Groeiende behoeften
De camping in Wissenkerke groeide onder zijn leiding mee met de groeiende behoeften van de steeds welvarender vakantiegangers. Kwamen de eerste gasten nog enkel met tenten, later werden dat vouwwagens en caravans. Daarna de stacaravans met waterleiding, riolering en telefoonaansluiting. 
Grote stap
Ook al was de groei van stacaravans naar vakantiehuisjes een logische ontwikkeling, voor het bedrijf was het volgens Van Koeveringe een grote stap. "Op het moment dat mensen een vakantiehuis van twee ton kopen, hebben ze geen zin in een strenge campingbaas, maar moet je een gastheer zijn. Dat was voor de onderneming een omslag, om op een andere manier met de gasten om te gaan."
Van Koeveringe online 2

Met de nek aangekeken

Toen het recreatiebedrijf Roompot in de jaren negentig vakantieparken bouwde in Scharendijke, Domburg en Kamperland, werden miljoenen guldens geïnvesteerd in Zeeland. Maar recreatieondernemers, zoals Van Koeveringe, werden met de nek aangekeken.

'Iets ordinairs'

"Vroeger was de recreatie bijna iets ordinairs", zegt Van Koeveringe. "Daar mocht je niet aan verdienen, dat was een dienst de je verleende aan je medemens. Ik heb dat altijd commercieel uitgebaat, en daar werd toch altijd een beetje op neergekeken: Zo van: Ach ja, hij heeft een camping..."

Heel vervelend gedaan

"In het buitenland werd ik met alle egards ontvangen als grote ondernemer", vertelt Van Koeveringe. "Over mijn investering van 100 miljoen gulden in De Banjaard werd in Zeeland heel vervelend gedaan. Ik heb daar zo de balen van gehad, dat ik een tijd niet meer in Zeeland heb geïnvesteerd. Nu is Noord-Beveland de rijkste gemeente in Zeeland. Dat komt onder meer door inkomsten uit De Banjaard."
© OZ

Geen familiebedrijf

Van Koeveringe ziet de verkoop van de laatste aandelen Roompot als een zakelijke transactie. Hij en zijn vrouw hebben al vroeg besloten hun bedrijf niet aan de dochters over te dragen: "Ik heb zo veel bedrijven overgenomen waar familieleden ruzie hadden over zeggenschap of geld." Familie en zaken houdt hij gescheiden. "Op een verjaardag wil ik gewoon over de kleinkinderen praten en niet over de beslommeringen van het bedrijf."

In zaken

De Roompot is met de verkoop van de laatste aandelen een afgesloten hoofdstuk. Maar definitief met pensioen gaat Van Koeveringe niet. Hij blijft werkzaam bij projectontwikkelaar Arcus en investeringsbeheerder Zeeland Investments Beheer.