De keuze van Zeeland: Piet blijft vrijwel overal zwart

De keuze van Zeeland: Piet blijft vrijwel overal zwart
De keuze van Zeeland: Piet blijft vrijwel overal zwart © OZ
© OZ

Sinterklaascomités

OOST-SOUBURG - Het grootste deel van de sinterklaascomités in Zeeland houdt het op een zwarte Zwarte Piet. Van de 21 comités die zijn benaderd door Omroep Zeeland geven er twintig aan dat bij hen Zwarte Piet zwart blijft. Naast het vasthouden aan traditie wordt de herkenbaarheid van de roetveegpiet, of Blanke Piet, genoemd als één van de redenen. "Iedereen kan zien wie het is."
Herkend
Wanneer Zwarte Piet namelijk alleen maar een aantal vegen heeft zullen ze door veel kinderen herkend worden als buurman Jos, oom Henk of tante Mien. Dat betekent dat veel vrijwilligers niet meer mee kunnen en/of willen doen.
Goes
Comité Heerlijk Avondje uit Goes richt zich als enige wel op wat de NTR doet, de zender die verantwoordelijk is voor de landelijke intocht. "Mochten zij gebruikmaken van roetveegpieten, zullen een aantal van onze Pieten dat ook zijn." 
Gewoon zwart
Maar in principe blijven de pieten in Goes gewoon zwart, of liever gezegd bruin, want dat is daar de traditionele kleur, zoals ook in enkele andere Zeeuwse plaatsen. Bekijk op onderstaande kaart de belangrijkste Zeeuwse intochten. Klik op een icoon voor details over de intocht.

Kaartje van Zeeland: welke kleur heeft Zwarte Piet?

Protest
Stichting Sinterklaas Hulst heeft zelfs als protest tegen de NTR een eigen Sinterklaasjournaal gemaakt. Met enkel en alleen zwarte pieten in de hoofdrol. Voorzitter Alex Eggermont is hier erg duidelijk over. "Het is een kindersprookje en het hoort bij onze traditie. Waarom zouden wij ons moeten conformeren aan een televisieprogramma? Niet dus..."
ITEM Zwarte Piet of niet 2

Gewoon zwart

Ook de kinderen uit groep 8 van de Bisschop Ernst uit Goes zijn het ermee eens: Piet moet gewoon zwart blijven. Ze snappen ook niet waarom er zo'n ophef over wordt gemaakt. Zwarte Piet is volgens hen zwart door het roet van de schoorsteen en verder niets.
Leerlingen groep 8 Bisschop Ernst uit Goes over Zwarte Pieten discussie
Veranderingen
De NTR, die verantwoordelijk is voor de landelijke intocht op televisie, heeft in de afgelopen jaren al een paar keer geprobeerd om een aantal veranderingen aan te brengen aan Zwarte Piet. Zo werden in 2006 zogenoemde Kleurpieten geïntroduceerd, maar na alle ophef bleven die het jaar daarop in Spanje. 

Clownspieten

In 2014 staken de makers van het Sinterklaasjournaal opnieuw hun nek uit. Ze introduceerden een aantal nieuwe pieten, zoals roetveegpieten, blanke pieten, stroopwafelpieten en zelfs clownspieten. Vorig jaar werd deze verhaallijn voorgezet.
© OZ
Toekomst
Hoe Zwarte Piet er in de toekomst uit zal zien, is op dit moment nog onzeker. RTL heeft aangegeven dat ze vanaf nu alleen nog maar gebruik maken van schoorsteenpieten. Ook de kinderzender Nickelodeon maakt sinds vorig jaar gebruik van ongeschminkte pieten en vindt dit een positieve ontwikkeling.
© OZ