Nieuwe dienstregeling NS zorgt voor vertraging en tijdswinst

© Eelco Wisse (foto: OZ

Stop

OOST-SOUBURG - De extra reistijd naar Rotterdam wordt veroorzaakt door een langere stop op station Roosendaal. De NS komt hiermee tegemoet aan de reizigers naar Brabant die hierdoor tien minuten korter onderweg zijn en gelijk kunnen overstappen op een trein richting Breda en Tilburg.  
Vertrektijden
Nu vertrekken de treinen vanuit Vlissingen om zes minuten over het hele en halve uur. Bij de nieuwe dienstregeling zijn de vertrektijden een kwartier vervroegd: naar acht minuten voor het hele en halve uur. 
Fastferry
De dienstregeling van het fiets- voetveer wordt ook aangepast, laat een woordvoerder weten: "Dat zijn wij contractueel verplicht." Hoe de nieuwe dienstregeling van de veerdienst eruit gaat zien, is nog niet bekend omdat Gedeputeerde Staten die nog moet goedkeuren. De Westerscheldeferry verwacht de nieuwe dienstregeling over twee weken bekend te maken. 

2018

De NS gaat kijken hoe ze de wachttijd voor reizigers naar Rotterdam vanaf 2018 kunnen verkorten, laat woordvoerder Lisa M. Neves Gonçalves van de NS weten. 
Schiphol
Behalve een langere reistijd van en naar Rotterdam verandert ook de route naar eindstation Amsterdam. De intercity rijdt vanaf december niet langer meer via Schiphol maar via Haarlem. Daarmee verliest Zeeland een directe verbinding met de luchthaven. Reizigers naar Schiphol moeten overstappen op Rotterdam Centraal of op Leiden Centraal. 
Luister hier naar de toelichting van de NS: 
ns-dienstregeling
ns-dienstregeling © NS
ITEM Wijzigingen dienstregeling
(Klik hier voor een grotere afbeelding met alle wijzigingen)

Zwolle

Voor reizigers die vanaf Roosendaal naar Zwolle gaan, wordt de reis nog korter. De rechtstreekse trein gaat nu ook tussen Arnhem en Nijmegen als intercity rijden en niet meer als stoptrein. Dit levert volgens de NS een tijdswinst op van zes minuten. 
26 minuten
Uit een analyse van de site Treinreiziger.nl blijkt dat een treinreis van Vlissingen naar Amsterdam sinds 2011 door verschillende wijzigingen 26 minuten langer duurt. In 2011 duurde die reis nog 2 uur en 39 minuten, met de nieuwe dienstregeling duurt dit 3 uur en 5 minuten.