Sterrenkok kookt Moluks (video)

Sterrenkok kookt Moluks (video)
Sterrenkok kookt Moluks (video) © OZ
Sterrenkok kookt Moluks

Zeeuwse draai

CADZAND - De chef-kok maakt de hapjes niet alleen. Hij krijgt hulp van de Molukse Nur Tuanaya uit Middelburg en Franklin Dooms Patty uit Koudekerke. Het drietal geeft de traditionele gerechten een Zeeuwse twist door er naast de typisch Molukse ingrediënten Zeeuwse aan toe te voegen. "Zeeuwse mossels, zeekraal en Zeeuws speenvarken bijvoorbeeld", zegt Syrco met een trotse glimlach. "Ik ben import-Zeeuw, maar ik ben verliefd geworden op deze streek. We hebben veel producten uit de zee en van het land. Als kok is dat een genot om mee te werken".
© OZ

Typisch Moluks

Nur en Franklin zijn opgegroeid met de Molukse keuken. "Eten is bij ons altijd belangrijk", vertelt Franklin. Hij is in Nederland geboren en leerde het koken van zijn Molukse oma. "We eten bij vreugde en verdriet. Je bouwt dan een band met elkaar op". Volgens Dooms is de Molukse keuken heel simpel en wordt de smaak vooral bepaald door de typisch Molukse kruiden kruidnagel en nootmuskaat. "Je proeft daardoor het verdriet van de geschiedenis, maar ook de vreugde van de toekomst".

Geen twijfel

Ook Syrco is groot geworden met een grote passie voor eten. Zijn moeder is Indonesisch, dus ook hij heeft Indonesische wortels. Toen hem gevraagd werd om tijdens de VOC-dagen te koken, twijfelde hij dan ook geen moment. "Ik heb een basis in de Indonesische keuken, maar Moluks eten is toch weer anders. Ik vind het altijd leuk om bij te leren en om samen te werken", aldus Syrco.
© OZ
Dekat Di Hati
Op zaterdag 22 en zondag 23 oktober kan iedereen die in Middelburg de Halve Maen bezoekt, zich tegoed doen aan de drie Molukse gerechten. De opbrengst gaat naar Dekat Di Hati; de stichting die zich inzet mensen op de Molukken een beter bestaan te geven.