Verpaupering als laatste redmiddel voor vlasroterij (video)

Verpaupering als laatste redmiddel voor vlasroterij (video)
Verpaupering als laatste redmiddel voor vlasroterij (video) © oz
De schoorsteen van de vlasroterij verkeert in slechte staat
De schoorsteen van de vlasroterij verkeert in slechte staat © oz

Vlasroterij

EEDE - Voor eigenaar Frits Termote van de oude vlasroterij in Eede, vlak bij de Belgische grens, is het spitsroeden lopen. Hij wil een zorghotel bouwen op de plek waar nu de roterij staat. Maar de gemeente Sluis weigert toestemming te geven voor volledige afbraak van het vervallen pand aan de Brieversweg. Termote stelt nu voor om een gedeelte van het gebouw te laten staan. Hij is zelfs bereid om er een klein vlasmuseum in onder te brengen.
industrieel erfgoed online 1

Goede wil

Maurice Kindt van de Werkgroep Industrieel Erfgoed Zeeland vindt dat eigenaar Termote van de vlasroterij goede wil toont. Hij vindt het niet noodzakelijk dat ondernemers oude gebouwen volledig in tact laten.

Herinnering

Als het nieuwe pand in uiterlijk voldoende herinnert aan de voormalige fabriek, is hij al blij. "Je kunt van een ondernemer niet verwachten dat hij verlies lijdt aan zo'n project." Hij hoopt dat de gemeente Sluis en Termote elkaar halverwege vinden.
Schuurtje
Een ander voorbeeld van industrieel erfgoed dat verloren dreigt te gaan is het douanelokaal aan de Nieuweweg in Eede. Van 1914 tot 1940 was de tramverbinding tussen Aardenburg en het Belgische Brugge actief. Bij het douanelokaal konden goederen worden in- en uitgeklaard. De huidige eigenaar gebruikt het oude gebouwtje al jaren als schuurtje.