Schrijver Pietenballade: discussie is ophef om niets

Schrijver Pietenballade: discussie is ophef om niets
Schrijver Pietenballade: discussie is ophef om niets © FaceMePLS (Flickr)
Johan Sinke
Johan Sinke © OZ

Mand vol cadeautjes

MIDDELBURG - Mand vol cadeautjes
Johan Sinke (76) is op vele terreinen actief: van huis uit fotograaf, is hij daarnaast schrijver van romans en jazzmuzikant. In zijn jeugd werd volop Sinterklaas gevierd, vertelt Johan: "Er werd verschrikkelijk veel aan Sinterklaas gedaan, zeker in ons gezin. Hoewel er kort na de oorlog bijna geen geld was, zorgde m'n moeder voor een mand vol cadeautjes voor iedereen." 

Uitgebreid

De traditie van het sinterklaasfeest heeft hij zelf ook altijd in ere gehouden: "Ik heb altijd van het sinterklaasfeest gehouden en dat is eigenlijk tot in lengte van dagen gebleven. Sinterklaas is voor mij hèt feest van het jaar. We vieren het nog altijd zeer uitgebreid."
ITEM Zwarte Piet of niet 3

Overbodig

Overbodig
De discussie over de kleur van Zwarte Piet vindt Johan eigenlijk overbodig: "Het is ophef om niets. Piet is gewoon een jongen met een kleurtje, de clown, de harlekijn en helper van de Sint."

Vrijwel overal zwart

Ondanks alle ophef en discussie zijn de pieten in Zeeland bij de intocht dit jaar vrijwel overal zwart. Van de 21 comités die zijn benaderd door Omroep Zeeland geven er twintig aan dat bij hen Zwarte Piet zwart blijft. Maar één sinterklaascomité overweegt roetveegpieten in te zetten.

Andere kleuren

Hoewel Zwarte Piet wat Johan Sinke betreft helemaal niet veranderd zou hoeven worden, eindigt de Pietenballade toch met een oplossing: "Natuurlijk zou Zwarte Piet eigenlijk zwart moeten blijven, maar er zijn ook andere kleuren. Geef de pieten allemaal een andere kleur, dan kan niemand zich benadeeld voelen en blijft het toch een leuk en ontspannen feest."
Johan Sinke - De Pietenballade
De Pietenballade

Gedicht

Volgend jaar verschijnt een nieuwe roman van Johan Sinke, getiteld De Gekwetste Clown. Daarin staat een gedicht dat volgens hem goed aansluit op de discussie over Zwarte Piet: 
Als de aarde niet meer groen zou zijn
En de lucht was niet meer blauw
Als er geen warmte was of kou
Als de hemel grijs zou zijn
Oneindig vaal en grauw
Als er geen regen was
Geen onweer en geen wind
Als er geen man meer was
Geen vrouw of kind
Als de aarde weer leeg zou zijn
Dan was er ook geen pijn
Zou er dan pas vrede zijn? 
ITEM Zwarte Piet of niet 4