Justitie eist celstraf voor seks met minderjarige

Justitie eist celstraf voor seks met minderjarige
Justitie eist celstraf voor seks met minderjarige © OZ
Rechter in de rechtbank (archief)
Rechter in de rechtbank (archief) © OZ

Relatie

MIDDELBURG - De man stond maandagmorgen terecht bij de rechtbank in Middelburg. In 2013 had hij een relatie met een meisje en heeft bekend dat hij een aantal keer gemeenschap met haar heeft gehad. Hij was destijds 21 jaar oud en het meisje 13.
Bedreigd
Volgens de man gebeurde dat mede onder druk van de ex-vriend van de moeder van het meisje. Die zou hem bedreigd hebben en aangespoord om seks met het meisje te hebben. Volgens de jongen is er overigens niets tegen de zin in van het meisje gebeurd, maar de Officier van Justitie hield hem voor dat er vanwege het leeftijdsverschil geen sprake was van een gelijkwaardige relatie.
Zwakbegaafd
Uit onderzoeken is gebleken dat de man zwakbegaafd is, en het meisje waarmee hij seks had is dat ook. Hij zou ook niet precies geweten hebben dat seks met een minderjarige strafbaar is. Volgens de vader van het meisje wist hij dat wel degelijk omdat hij de man ook gewaarschuwd had 'met zijn handen van zijn dochter af te blijven'. 
Liefdesrelatie
De advocaat van de verdachte zei in de rechtszaal dat hij de strafeis, 15 maanden cel waarvan 5 voorwaardelijk, nauwelijks kon geloven. Volgens de advocaat hadden de twee een liefdesrelatie en was er sprake van vrijwillige seks. Daarnaast moet het leeftijdsverschil ook anders worden opgevat omdat dader en slachtoffer allebei zwakbegaafd zijn. De Officier van Justitie wil een voorbeeld stellen, en meisjes zoals het slachtoffer beschermen.

Uitspraak

De uitspraak in deze zaak is op maandag 31 oktober.