AED: 'Ik weet dat er een in de buurt is, maar geen idee waar' (video)

AED: 'Ik weet dat er een in de buurt is, maar geen idee waar' (video)
AED: 'Ik weet dat er een in de buurt is, maar geen idee waar' (video) © Omroep Zeeland
beschikbaarheid AED's alarmerend

Registratie

OOST-SOUBURG - Het Rode Kruis liet eerder vandaag weten dat het aantal geregistreerde defibrillators, ook wel AED's genoemd, flink moet worden opgeschroefd. Uit cijfers die ze hebben verzameld bij leveranciers blijkt dat er landelijk meer dan 100.000 defibrillators verkocht zijn, en er maar 26.000 geregistreerd staan bij het Rode Kruis. In Zeeland staan er 800 geregistreerd.

App

Het Rode Kruis roept eigenaren dan ook op om hun defibrillators te registeren zodat gebruikers van de app in geval van nood weten waar de dichtstbijzijnde AED is te vinden.

Kantoortijden

Een ander probleem dat het Rode Kruis signaleert is de bereikbaarheid van de geregistreerde defibrillators. Meer dan de helft van de levensreddende apparaten zijn niet 24 uur per dag bereikbaar doordat ze in een winkel, sportschool of gemeentehuis liggen die niet altijd is geopend. 

Gesloten deur

Volgens Peter Paul Tenthof van het Rode Kruis liggen veel defibrillators achter gesloten deuren uit angst voor vandalisme. De apparaten zijn duur in aanschaf en onderhoud en dat maakt dat veel eigenaren het uit voorzorg binnen ophangen. Een onterechte angst volgens Tenthof, omdat het aantal vernielingen van defibrillators reuze meevalt. Bij hem zijn maar drie gevallen bekend van vernieling.

Vernield

Maar daar is Paul Corbijn, eigenaar van de supermarkt in Vrouwenpolder, het niet mee eens. Zijn defibrillator was een week nadat hij hem buiten had opgehangen verdwenen.
AED supermarkteigenaar
Meldkamer
Om de defibrillator buiten de openingstijden van zijn winkel toch beschikbaar te houden, heeft hij een afspraak met de meldkamer van 112 die hem buiten openingstijden bellen als er een defibrillator nodig is.