Nabestaanden voor de klas voor verkeersveiligheid

Nabestaanden voor de klas voor verkeersveiligheid
Nabestaanden voor de klas voor verkeersveiligheid © oz
© oz
OOSTBURG - Overleden
Eén van de vijf nabestaanden die aan het project Gedragsverandering Verkeerseducatie meewerkt, is Marian Kreemers. In 1998 kwam haar oudste zoon Etienne, toen 17 jaar oud, om het leven bij een verkeersongeval. Etienne was op de fiets met een groep vrienden van de scouting toen hij ten val kwam en werd aangereden door een auto. Hij werd overgebracht naar het ziekenhuis in Rotterdam waar hij niet veel later overleed.

Het komt binnen

Bij de leerlingen van het Zwincollege, waar de eerste gastles van dit jaar werd gegeven, hakt het verhaal van Marian er flink in. "Normaal zie je dit op tv maar als je dit dan in het echt hoort, komt het wel binnen", zegt Justin. Ook bij Mikkie komt de boodschap aan. "Ik denk dat ik nu wel drie keer langer nadenk voordat ik iets doe in het verkeer of als we met zijn vieren naast elkaar gaan fietsen."
Gewone dag
Tijdens de gastles van Marian komen er veel details voorbij. Ze doet dat bewust. "Ik wil de kinderen laten inzien dat de dag waarop Etienne verongelukte in eerste instantie een gewone dag was. We dachten 's ochtends gewoon dat iedereen 's avonds weer thuis zou komen. Dat was dus niet zo."
Wachtlijst
Het initiatief voor de gastlessen komt van het RPCZ, het Regionaal Pedagogisch Centrum Zeeland. "In Zeeland gebeuren relatief veel ernstige verkeersongevallen", zegt Jack Geelen van het RPCZ. "Dit project richt zich op het beïnvloeden van het gedrag van leerlingen rondom verkeersveiligheid." Tien scholen worden dit schooljaar bezocht. Voor volgend jaar is er al een wachtlijst.