Aanrijtijden ambulances verbeteren niet overal

Aanrijtijden ambulances verbeteren niet overal
Aanrijtijden ambulances verbeteren niet overal © OZ
Ambulance naar Goes voor gewonde na val van trap
Ambulance naar Goes voor gewonde na val van trap © HV Zeeland

Norm

GOES - De landelijke norm is maximaal een kwartier wachten. Over het algemeen komen de ambulances in Zeeland steeds sneller ter plekke. In 2012 arriveerde nog 9 procent van alle ambulances later dan een kwartier na de melding en sindsdien is dat percentage langzaam gezakt naar 7,1 in 2015.  Dat is nog steeds hoger dan 5 procent te laat waarnaar landelijk wordt gestreefd. 

Verschillen

De verschillen binnen Zeeland zijn groot (zie grafiek). In de gemeente Terneuzen komt de ambulance het minst vaak te laat, namelijk in 3,5 procent van de gevallen en op Tholen moet je in 15,6 procent van de gevallen langer dan een kwartier wachten voordat de ambulance er is.

Schouwen

Op Schouwen-Duiveland is de ambulance in 13,4 procent van de gevallen langer dan een kwartier onderweg. Maar als we alleen kijken naar het aantal keren dat een ambulance te laat is, dan spant Schouwen-Duiveland de kroon met 150 keer. Voor bijna alle gemeenten in Nederland heeft RTL-Nieuws over de afgelopen vier jaar alle aanrijtijden verzameld. Van de twee kleinste Zeeuwse gemeenten, Kapelle en Noord-Beveland, zijn over 2015 geen cijfers bekend.  

Grafiek: aanrijtijden ambulances sinds de afgelopen vier jaar

Tholen

Onderstaande grafiek zet alle gemeenten waarvan de cijfers over 2015 bekend zijn op een rij. De verschillen in Zeeland worden nog groter wanneer naar het aantal ambulances wordt gekeken dat er langer dan 20 minuten over doet (klik op de tweede kolom). Tholen ging al aan kop bij de normoverschrijding van 15 minuten, bij twintig minuten wachten springt Tholen er nog verder uit. 

Grafiek: vergelijking gemeenten