'Kastanjeboom kan hopelijk nog tien jaar mee' (video)

'Kastanjeboom kan hopelijk nog tien jaar mee' (video)
'Kastanjeboom kan hopelijk nog tien jaar mee' (video) © OZ
Beschadigde boom doktersbezoek

Ingepakt

MIDDELBURG - Na de aanslag op de boom op het Tympaanplein, hartje Middelburg, werd de wond ingesmeerd met een kruidenmengsel en daarna werd de boom ingepakt in plastic. Woensdag kwam de bomendokter onder het verband kijken. En wat daaronder tevoorschijn komt lijkt smerig, verrot hout en krioelende insecten, maar dat is volgens bomenspecialist Henk van Scherpenzeel juist een goed teken.

Beestjes

"Die beestjes ruimen het dode hout op en dat is juist heel nuttig", legt Van Scherpenzeel uit. "Maar het draait om wat daaronder zit, het cambium." Het cambium is een dunne laag cellen onder de bast. Aan de binnenkant maken die cellen hout aan en aan de buitenkant nieuwe bast.
Pissebedden, regenwormen en duizendpoten op beschadigde kastanjeboom
Pissebedden, regenwormen en duizendpoten op beschadigde kastanjeboom © OZ
ITEM Beschadigde boom doktersbezoek

Blij

"Die cambiumlaag is op sommige plekken nog intact. Dus van daaruit kan de boom proberen om met nieuwe hout en bast de wond te overgroeien." Van Scherpenzeel is dan ook blij met wat hij ziet. "Het is beter dan ik had verwacht."

Prognose

Eerder was de schatting dat de boom de vijf jaar niet meer zou gaan halen. Maar de prognose wordt nu naar boven bijgesteld. "Die vijf jaar moet wel lukken. En wie weet houdt hij het nog zeven, tot tien jaar vol, of langer. Maar dat moet de komende jaren gaan blijken."

Toegetakeld

Maar dan moet de boom niet nog een keer worden toegetakeld. "Daar moet je gewoon van afblijven", vindt Van Scherpenzeel. "Zo'n mooie boom beschadigen, dat doe je niet!"
Bomendokter en wethouder bij beschadigde kastanjeboom
Bomendokter en wethouder bij beschadigde kastanjeboom © OZ

Belangrijke boom

​Wethouder Arjan Beekman is blij met het goede nieuws. "Hier staat een blij man. Dit is een belangrijke boom voor Middelburg. Beeldbepalend voor dit plein.​ Dus ik hoop dat hij er nog lang blijft staan."
​Oogje in het zeil
​Na de beschadiging van de boom hebben de politie en de gemeente tevergeefs gezocht naar de dader. Beekman roept dan ook alle Middelburgers op om een oogje in het zeil te houden. "Als iedereen goed omgaat met de boom en goed oplet of er niemand aan zit dan kunnen we hopelijk nog lang van de boom genieten." ​
Hekwerk​​
​De gemeente overweegt nu om een hekwerk om de boom heen te zetten om hem te beschermen tegen nieuwe vernielpogingen. Daar wordt binnenkort een besluit over genomen.

​Lees ook: ​Kastanjeboom vecht voor zijn leven