Volksdansvereniging Amercitia op sterven na dood (video)

Volksdansvereniging Amercitia op sterven na dood (video)
Volksdansvereniging Amercitia op sterven na dood (video) © OZ
Volksdansvereniging zoekt leden

Huur

BURGH-HAAMSTEDE - De leden kunnen de huur van de ruimte en de dansdocent niet meer betalen. Danser Rietje van Enoo: "De clubkas is bijna leeg en we kunnen niet nog meer contributie vragen. Daarnaast zijn twaalf personen net iets te weinig om 'lekker' te kunnen dansen samen. Sommige dansen kunnen we niet meer uitvoeren en dat is jammer."
Overlijden
Dat het ledental de afgelopen jaren zo sterk is gedaald, heeft te maken met verhuizingen en het overlijden van enkele leden. Ook zijn sommige leden gestopt vanwege fysieke klachten. De afgelopen jaren hebben ze geprobeerd om nieuwe leden te werven. Dat is niet gelukt. Het is vooral lastig om jongeren enthousiast te maken om te gaan volksdansen, zeggen de huidige leden. Het volksdansen heeft volgens hen nog steeds een 'stoffig' imago, terwijl dat in hun ogen helemaal niet zo is.
Mannen
Om het voortbestaan van Amercitia veilig te stellen, hebben ze zo'n vier of vijf nieuwe leden nodig. En dat mogen volgens Rietje ook best mannen zijn. "Het probleem is dat die zich meestal niet zo op hun gemak voelen tussen al die vrouwen."
Doodzone
De leden zien de toekomst van Amercitia somber tegemoet. Wanneer er voor het eind van 't jaar geen nieuwe leden zijn gevonden, wordt de stekker eruit getrokken. Volgens dansdocent Camilla Veld zou dat ontzettend jammer zijn. "De leden komen niet alleen om te dansen, maar ook het sociale aspect is erg belangrijk. En het zou doodzonde zijn wanneer dit verdwijnt." De vereniging bestaat zo'n 37 jaar.