Zo'n 700 deelnemers aan bijzondere editie Mallardmars (video)

Zo'n 700 deelnemers aan bijzondere editie Mallardmars (video)
Zo'n 700 deelnemers aan bijzondere editie Mallardmars (video) © OZ
Mallardmars 2016
Mallardmars 2016 © OZ
NIEUWDORP - Wandeltocht
De mars bestaat uit een wandeltocht van verschillende afstanden, maar mensen die niet wilden of konden wandelen mochten meerijden in een colonne historische oorlogsvoertuigen. Halverwege was er een kranslegging bij het herdenkingsmonument bij de Sloedam. 

Mallard


Mallard was de codenaam voor de nachtelijke oversteek van het Sloe door Schotse troepen om ten zuiden van de Sloedam een bruggenhoofd te vestigen en zo de Canadese troepen te ontlasten die door fel Duits verzet niet over de Sloedam konden komen. Deze operatie begon op 2 november en eindigde op 4 november 1944. 
Mallardmars

Herdenking

Sommige deelnemers liepen in de Mallardmars mee met bijzondere redenen. "Ik heb de oorlog niet meegemaakt maar als ik dan die herdenking zie dan geniet ik des te meer van mijn vrijheid," zei één van de loopsters. Er waren verschillende hoogwaardigheidsbekleders aanwezig bij de herdenking op de Sloedam. Onder hen de militair attaché van Canada, Mik Hogan: "Ik ben zeer onder de indruk. De Slag om de Schelde is een belangrijk onderdeel van de Canadese geschiedenis en daarom is het mooi om te zien dat het hier op deze manier wordt herdacht en dat er zoveel mensen op af komen."
Herdenking
Herdenking © OZ

Herdenkingsweek

De Slag om de Schelde wordt dit jaar voor het eerst een week lang herdacht, van 27 oktober tot 3 november. Naast de Mallardmars zijn er nog de hele week verschillende activiteiten door de hele provincie.