'Ik werd geslagen, opgesloten en mocht niet naar buiten' (video)

'Ik werd geslagen, opgesloten en mocht niet naar buiten' (video)
'Ik werd geslagen, opgesloten en mocht niet naar buiten' (video) © oz
Week tegen kindermishandeling

Sneeuw

RILLAND - Elisa Teulings werd als vijfjarig meisje, samen met haar broertje van één, bij een pleeggezin geplaatst. Elisa's moeder kon niet voor haar kinderen zorgen. In het pleeggezin woonden nog twee andere meisjes. Vanaf dag één werd Elisa geslagen. Elisa: "De eerste dag werd ik met mijn pleegzusje buiten in de sneeuw gezet. Eén van ons had iets verkeerds gedaan in de ogen van de pleegouders. Ik nam het voor mijn pleegzusje op en klopte op het raam om aan te geven dat ik het had gedaan. Die avond kreeg ik klappen en dat ging zeven jaar lang door."
Post-it
Voor de buitenwereld zag alles er normaal uit. Elisa: "Niemand wist wat of vermoedde iets. Toen ik wat ouder werd heb ik een post-it op het raam geplakt met de tekst 'Haal me hier weg'." Het had effect. Toen Elisa elf jaar was, haalde een maatschappelijk werker haar op. Haar broertje volgde de dag erna. Elisa vertrok naar een internaat, haar broertje naar een ander pleeggezin.
© oz

Zorgen om wachttijden

Inmiddels is Elisa moeder van drie kinderen. Ze is gelukkig en heeft haar verhaal opgeschreven. "Ik schrijf voor de kinderen die dit ook meemaken. Ik hoop dat ik ze hiermee een zetje geef om om hulp te vragen." Teulings maakt zich zorgen over de lange wachttijden bij de verschillende hulporganisaties, "Ik hoop dat we in de toekomst kinderen sneller uit een onveilige situatie kunnen halen. Tot die tijd help ik waar ik kan. Want als ik merk dat een kind mishandeld wordt, trek ik mijn mond open." 
Wanhoop
Elisa ziet en merkt het snel wanneer een kind wordt mishandeld: "Ik zie het vooral in de ogen en in hun gedrag. Het is het gevoel wat ik bij een kind krijg. Het houdt een bepaalde afstand en zie de wanhoop in hun ogen." 
Week tegen Kindermishandeling
In Nederland worden 119.000 kinderen per jaar mishandeld. Het gaat dan niet alleen om lichamelijk geweld, maar ook seksueel misbruik, lichamelijke en emotionele verwaarlozing. Daarom wordt voor de vierde keer de Week tegen Kindermishandeling georganiseerd.  De organisatie hoopt hiermee mensen over te halen om in actie te komen bij een vermoeden van kindermishandeling.