VOC-mentaliteit weer even terug in Middelburg (video)

VOC-mentaliteit weer even terug in Middelburg (video)
VOC-mentaliteit weer even terug in Middelburg (video) © OZ
VOC-dagen Middelburg instart 1

Evenementen

MIDDELBURG - Dit weekend worden er activiteiten georganiseerd. Zaterdag 22 oktober om 14.00 uur worden er kanonnen afgeschoten vanaf het havenkantoor aan de Maisbaai in VOC-stijl. De replica van het VOC-schip de Halve Maen kan worden bezocht en er is een Indonesische keuken. Verder is er een wijnfestival dat ook een link heeft met de Middelburgse geschiedenis als handelsstad.

Economische bloei door wijn

Middelburg stond in de 15e en 16e eeuw bekend als de wijnhandelsstad. De economie dreef toen letterlijk op wijn. Via de oude haven werd het in vaten verhandeld en gingen de wijnvaten heel West-Europa over. En niet onbelangrijk is Nederland. Want 75% van de wijn die op dat moment in ons land verkrijgbaar was werd verhandeld via Middelburg.
VOC
Ook in de VOC-tijd, de 17e eeuw die ook wel de Gouden Eeuw wordt genoemd, blijft Middelburg een belangrijke rol spelen. Dat kwam door de zogeheten kaapvaart. De regering besloot toen dat vijandelijke schepen beroofd mochten worden. Als je een brief had van de regering dan mocht je legitiem jatten. De buit, vaak wijn, werd dan door de Zeeuwse schepen overgedragen aan de Zeeuwse justitie. Het gebeurde allemaal in de wateren van West-Europa. Op die manier controleerde Nederland 65% van de wijnhandel in West-Europa.
De VOC-tijd
De VOC-tijd © OZ