Geld voor sanering Thermphos op, maar werk is nog niet klaar

Geld voor sanering Thermphos op, maar werk is nog niet klaar
Geld voor sanering Thermphos op, maar werk is nog niet klaar © OZ
Thermphos2
Thermphos2 © OZ
MIDDELBURG - 700.000 per maand
De sanering van de failliete fosforfabriek in Vlissingen-Oost is tot nu toe betaald met de opbrengst uit de boedel van Thermphos. Dat geld is nu op. Maar het veilig houden van het terrein kost 700.000 euro per maand. Dat zijn kosten voor de brandweer en de eerste hulp die 24 uur per dag aanwezig moeten zijn vanwege het gevaarlijke fosfor op het terrein.
Mogelijk stoppen
Het provinciebestuur vraagt aan Provinciale Staten om voorlopig 1,1 miljoen euro uit te trekken om die kosten tot medio januari te kunnen betalen. In december moet er een plan liggen hoe de sanering van Thermphos wordt afgerond. Dan moet ook duidelijk zijn hoeveel dat gaat kosten. Als er in december geen plan ligt, kan besloten worden om de sanering van Thermphos tijdelijk te stoppen.
Hulp vragen in Den Haag
De sanering van Thermphos is volgens de provincie een maatschappelijk probleem. De kans is groot dat de sanering van het terrein de mogelijkheden van de provincie overstijgt. Het provinciebestuur gaat daarom in overleg met het Rijk om hulp te vragen bij het zoeken naar oplossingen. 

— Ferdinand Koppejan (@FerKoppejan)
">
Ingewikkeld
Het saneren van de vroegere fosforfabriek is buitengewoon ingewikkeld. Nog nooit is een soortgelijke fabriek op deze manier ontmanteld.