Toch geen steun uit Den Haag voor oplossing kerncentrale

Toch geen steun uit Den Haag voor oplossing kerncentrale
Toch geen steun uit Den Haag voor oplossing kerncentrale © OZ
kerncentrale in Borsele
kerncentrale in Borsele © OZ

Niet eerder sluiten

DEN HAAG - Het kabinet heeft verschillende scenario's voor de kerncentrale laten onderzoeken. De kerncentrale eerder sluiten dan in 2033 is voor Kamp geen optie omdat het tot 1,3 miljard euro extra kan gaan kosten, blijkt uit dat onderzoek. Hij geeft er daarom de voorkeur aan de kerncentrale volgens afspraak tot 2033 open te houden.

Onwenselijk

Ook het voorstel van de provincie Zeeland en de Zeeuwse gemeenten om de kerncentrale onder te brengen in een aparte stichting waarbij het Rijk voor 600 miljoen euro garant zou moeten staan, vindt minister Kamp onwenselijk. Kamp schrijft aan de Tweede Kamer: "Delta en haar aandeelhouders dragen in dit geval geen verantwoordelijkheid voor de ontmanteling van de kerncentrale na 2033. Deze verantwoordelijkheid zou bij het Rijk komen te liggen."

Verlies compenseren

Delta, grotendeels eigenaar van de kerncentrale, kan wat minister Kamp betreft de verliezen compenseren door drinkwaterbedrijf Evides en netwerkbedrijf Enduris aan de eigen aandeelhouders te verkopen. De minister is alleen bereid te hulp te schieten als de aandeelhouders de financiering voor de aankoop niet rond krijgen. 

Zeeland moet het zelf doen

De brief van Kamp komt erop neer dat Zeeland eerst zelf alles moet doen om de problemen bij de kerncentrale op te lossen. Pas daarna wil het kabinet de helpende hand bieden. De provincie hoopte juist dat de minister en de Zeeland samen zouden optrekken en allebei een helft van het probleem zouden oplossen. In zijn brief komt minister Kamp niet tegemoet aan het verzoek van de Zeeuwse aandeelhouders om het Rijk mede-verantwoordelijk te maken voor de oplossing.
© OZ
Teleurstelling
De brief van minister Kamp is een tegenvaller voor Zeeland. De provincie en de Zeeuwse gemeenten doen al maanden een beroep op het Rijk om hulp voor de verliesgevende kerncentrale. Ook de commissie Balkenende stelde in juni vast dat Zeeland de problemen met de kerncentrale niet alleen kan oplossen en dat de rijksoverheid te hulp moet schieten.
Handreiking
Vorige week leek minister Kamp nog een handreiking te doen. In een Kamerdebat zei de minister toen: "We zijn in constructief overleg met Zeeland en met Delta bezig met een oplossing voor de kerncentrale, waarbij de werkgelegenheid bij moederbedrijf Delta voorop staat", aldus Kamp.
Nieuw debat
Komende dinsdag is er opnieuw een debat in de Tweede Kamer over het rapport van de commissie Balkenende. Vermoedelijk komen dan de problemen met de kerncentrale opnieuw aan de orde.