'Geld voor Zeeland en rap een beetje!' (video)

'Geld voor Zeeland en rap een beetje!' (video)
'Geld voor Zeeland en rap een beetje!' (video) © OZ
Kamerdebat balkenende 1

Haast

In september gaf de Tweede Kamer het kabinet unaniem de opdracht om haast te maken voor Zeeland. In zeven vragen en antwoorden zet Omroep Zeeland de Zeeuwse strijd in Den Haag op een rij.

1. Wat wil Zeeland?

Zeeland onderhandelt al maanden in Den Haag over een oplossing voor de verliesgevende kerncentrale. Ook vraagt de provincie 25 miljoen euro om de economie en de werkgelegenheid een duwtje in de rug te geven. Bij faillissementen van Thermphos en Zalco en bezuinigingen in de zorg gingen honderden banen verloren. Vanwege de splitsing van energiebedrijf Delta staan opnieuw honderden banen op de tocht.
2. Waar heeft Zeeland die 25 miljoen euro voor nodig?
Zeeland wil een tweede university college openen in Middelburg. Dat moet een technische universiteit worden met studies die zijn afgestemd op wat het Zeeuwse bedrijfsleven nodig heeft. Dat moet ervoor zorgen dat Zeeuwse bedrijven zeker zijn van goed opgeleid personeel. Zo'n nieuwe universiteit zorgt er ook voor dat nieuwe bedrijven zich in Zeeland gaan vestigen. Bovendien helpt het tegen de krimp: Meer jongeren zullen ervoor kiezen om in Zeeland te blijven wonen en werken.
Kamerdebat balkenende 2
3. Wat is er mis met de kerncentrale?
De kerncentrale in Borssele draait tientallen miljoenen euro's verlies per jaar. Een oplossing is van levensbelang voor het voortbestaan van Delta, één van de grootste werkgevers in Zeeland. De problemen van de kerncentrale dreigen gezonde delen van het bedrijf mee de afgrond in te trekken.
kerncentrale in Borsele
kerncentrale in Borsele © OZ
4. Wat heeft Kamp gezegd?
Lange tijd heeft minister Kamp de boot afgehouden. Maar twee weken geleden leek hij een handreiking te doen naar Zeeland. Toen zei hij dat hij samen met de Zeeuwse aandeelhouders van Delta (de provincie en de dertien gemeenten) in gesprek was over een oplossing die ook acceptabel zou zijn voor Zeeuwse bestuurders. 
Minister Kamp over kerncentrale
5. Maakt minister Kamp dat waar?
Afgelopen vrijdag stuurde minister Kamp een brief naar de Tweede Kamer waarin hij de oplossing van het kabinet voor de kerncentrale schetst. Strekking van de brief was dat de Zeeuwse aandeelhouders eerst zelf zo diep mogelijk in de eigen buidel moeten tasten. Pas daarna is hij bereid zelf bij te springen.
6. Hoe reageert Zeeland daarop?
De brief kwam vrijdag als een mokerslag aan bij het provinciebestuur. Dat was, zeker na de eerdere handreiking van minister Kamp, ervan uitgegaan dat Zeeland en de rijksoverheid de kosten samen zouden delen. 
Kamerdebat balkenende 3
7. Wat gebeurt er nu verder?
Vanavond dienen SGP en PvdA moties in minister Kamp in beweging te krijgen om Zeeland toch te hulp te schieten. De motie van de SGP roept de minister om snel naar de wens van de Tweede Kamer te luisteren om Zeeland financieel te steunen. De Partij van de Arbeid stelt in de motie dat de minister veel meer moet doen om de problemen met de kerncentrale op te lossen.