'Een week lang de Slag om de Schelde herdenken is passend' (video)

'Een week lang de Slag om de Schelde herdenken is passend' (video)
'Een week lang de Slag om de Schelde herdenken is passend' (video) © oz

Getroffen

VLISSINGEN - De Slag om de Schelde in 1944 was nodig om de Duitsers te verdrijven van de oevers van de Westerschelde en van Walcheren om de geallieerden toegang te geven tot de haven van Antwerpen. Het werd een zware strijd met veel slachtoffers, zowel militairen als burgers. West Zeeuws-Vlaanderen werd zwaar getroffen en Walcheren werd onder water gezet. Bijna de helft van de Zeeuwen werd onder meer daardoor oorlogsslachtoffer, en Zeeland de ergst getroffen provincie.
Calimerocomplex
De Slag om de Schelde is volgens een aantal oud-strijders en historici een beetje weggemoffeld in de geschiedenis. In 2014 werd er door de Provincie en de Canadese ambassade een overeenkomst gesloten om iedere vijf jaar een grote jubileumherdenking te organiseren. Maar nu is ook besloten om vanaf 2016 elk jaar een herinneringsweek te houden. Dat moet voldoende recht doen aan de offers die gebracht zijn bij het bevrijden van de oevers van de Westerschelde.
Herdenkingsweek slag om de schelde i1

Toneelvoorstelling

De herdenkingsweek wordt op verschillende plekken gehouden in Zeeland en Brabant. Er is een toneelvoorstelling door Jeugdtheaterschool Zeeland, en er zijn lezingen en herdenkingen. In 2019 wordt er weer een grote jubileum herdenking gehouden.