'Naargeestige sfeer in kamp Calais', zegt Zeeuwse vrijwilliger (video)

'Naargeestige sfeer in kamp Calais', zegt Zeeuwse vrijwilliger (video)
'Naargeestige sfeer in kamp Calais', zegt Zeeuwse vrijwilliger (video) © NOS
einde jungle Calais

Naargeestig

KOUDEKERKE - Sakkers ging wekelijks naar Calais als vrijwilliger en merkte vrijdag dat er een naargeestige sfeer was. "Het was droevig, mensen waren ongerust omdat ze nog niet wisten waar ze terecht zouden komen", zegt Sakkers. "Ik heb van een aantal mensen afscheid genomen, en dat viel niet mee. Je hebt toch een relatie met die mensen opgebouwd."

Doden

Sakkers gaat nog wel een keer terug naar Calais, ook als het kamp er niet meer is. "Ik wil nog een keer de begraafplaats bezoeken", zegt hij. "Vorig jaar zijn er 40 vluchtelingen om het leven gekomen bij pogingen om Engeland te bereiken. Dit jaar zijn het er al tegen de 30."
VORK einde jungle Calais
De 'jungle' in Calais
De 'jungle' in Calais © NOS

Grimmig

Volgens deNOS is de sfeer grimmig tijdens de ontruiming. Honderden mensen, vooral jongeren, verdringen zich om een plaats in de bus waarmee ze het illegale vluchtelingenkamp kunnen verlaten. De politie moet af en toe ingrijpen om de wachtende menigte te bedaren. Het kamp moet vrijdag met de grond gelijk zijn gemaakt.
Vrijwillig
Dit weekend hebben ongeveer 2300 bewoners het kamp vrijwillig verlaten, naar schatting een derde van alle kampbewoners. De meeste mensen zijn per bus naar opvangcentra verspreid over het land gebracht. Vierhonderd minderjarigen zijn tijdelijk opgevangen in wooncontainers in de omgeving van Calais, ze vertrekken binnenkort naar speciale kinderopvangcentra.