Deel paraffine aan Zeeuwse kust opgeruimd

Paraffine aangespoeld op Zeeuwse stranden
Paraffine aangespoeld op Zeeuwse stranden © Omroep Zeeland
De brokken paraffine lijken op kaarsvet en zijn verschillend in grootte. Afgelopen weekend werd een brok gevonden zo groot als een sporttas. Rijkswaterstaat onderzoekt van welk schip de paraffine afkomstig is. Dat is lastig, omdat het waarschijnlijk gaat om een illegale dumping.

Wie ruimt op?

Volgens Rijkswaterstaat is het de taak van de gemeentes om de paraffine op te ruimen, omdat het gaat om minder dan 5 kuub. De gemeente Veere heeft het beheer van de stranden uitbesteed aan de Stichting Strandexploitatie Veere. Die heeft het goedje vandaag met hulp van reïntegratiebedrijf Orionis opgeruimd. De gemeente Schouwen-Duiveland laat in een reactie weten nog onderzoek te doen naar de aangespoelde paraffine.
<p><strong>Wat is paraffine?<br></strong>Een uit aardolie en bruinkoolteer verkregen mengsel dat onder andere wordt gebruikt voor het maken van kaarsen en waxinelichtjes. </p><p><strong>Hoe komt het in de zee?<br></strong>Paraffine wordt via schepen vervoerd. Nadat schepen hun lading paraffine in de haven hebben gelost, blijven er restjes achter in de opslagtanks van het schip. Het komt regelmatig voor dat het scheepsruim op zee schoongespoten wordt, waardoor de achtergebleven paraffine in zee belandt. </p><p><strong>Mag dat?</strong><br>Volgens het Internationaal Verdrag ter voorkoming van verontreiniging door schepen is het lozen van kleine hoeveelheden toegestaan. </p>

Schadelijk voor dieren

Zeebioloog Theodoor Braaksma hamert erop dat de paraffine zo snel mogelijk van het strand moet worden gehaald: "Zeeland heeft één van de schoonste stranden van Nederland en dat moet in stand gehouden worden, wat betekent dat de paraffine zo snel mogelijk moet worden opgeruimd. Daarnaast is het ook schadelijk voor de dieren, want brokken paraffine zijn onverteerbaar. Vogels bijvoorbeeld kunnen eraan doodgaan"