Brexit kan Zeeuwse vissers de kop kosten

Brexit kan Zeeuwse vissers de kop kosten
Brexit kan Zeeuwse vissers de kop kosten © OZ
Eigen foto
Eigen foto © OZ
VLISSINGEN - "Dit wordt een groot drama"
Job Schot is een Zeeuwse visser die met regelmaat in Engelse wateren vist. De vis-opbrengst bestaat voor 80 tot 90 procent uit vis die gevangen is in die Engelse wateren op de Noordzee. Schot maakt zich dan ook grote zorgen nu Engeland uit de EU stapt en dus zich niet meer aan Europese regels hoeft te houden. "Dit wordt een groot drama. Als er een verbod komt vanuit Engeland om daar nog te vissen dan is dat een ramp!" Dat is overigens wel het zwartste scenario maar ook de andere opties zijn geen goed nieuws.
ITEM vissers bang vangstverbod
Pulsvisserij
Veel Zeeuwse en Nederlandse vissers hebben in de afgelopen jaren juist geïnvesteerd in pulsvisserij. Dat zijn schepen met netten waaraan elektroden zitten. Als het net vlak boven de bodem is dan worden er pulsjes uit die elektronen gestuurd. De vis die zich op de bodem bevindt schrikt daardoor op en beland vrijwel direct in het net. Nederland vindt dit duurzame manier van vissen maar Engeland is fel tegen. Zij vissen op de traditionele manier met kettingen.
"Politiek moet nu iets doen!"
Volgens Schot is het nu aan de politiek en aan de lobbyisten. Want op social media ziet hij dat de toon van de Engelsen verhard en dat belooft weinig goeds. "Als je kijkt op facebookgroepen, fora en andere sociale media dan zie je harde woorden en meningen. Dat ziet er niet best uit. De politiek moet daarom nu iets gaan doen en er moet gelobbyd gaan worden anders is het voorbij!"