'Verbreding N59 lost problemen op' (video)

'Verbreding N59 lost problemen op' (video)
'Verbreding N59 lost problemen op' (video) © OZ
Verbreding N59 verkeerskundige

Druk, druk, druk

SCHOUWEN-DUIVELAND - Wie van Schouwen-Duiveland dagelijks naar Rotterdam moet rijden kan de weg waarschijnlijk dromen: de Rijksweg N59. Files en ongelukken zijn geen zeldzaamheid. Die nemen bij een mogelijke verbreding aanzienlijk af, verwacht Jaap Kik: "De weg wordt steeds drukker. Als je die verdubbelt en veilig maakt, wordt de doorstroming beter en dat lost heel veel op."

Middenberm

Voor de veiligheid is een weg met twee keer twee rijbanen gescheiden door een middenberm met een vangrail een goede oplossing volgens Kik. Hij vindt de verbreding van de N61 en N62 goede Zeeuwse voorbeelden van hoe het veilig kan.

Verbreding in Zeeland

Op Goeree-Overflakkee maken dagelijks zo'n 20.000 auto's van de weg gebruik. Daar is verbreding het meest urgent. Maar ook in Zeeland is verbreding van twee- naar vierbaans tussen Zierikzee en Bruinisse zeker een serieuze optie, meent Kik. "Ik denk dat een verbreding gezien de drukte ook op het Zeeuwse deel van de weg zin heeft, maar het wordt daarmee wel duurder, ingrijpender en lastiger."

Sluizen in Bruinisse

De verkeerssituatie bij de sluizen in Bruinisse zou dan helemaal moeten veranderen wil je geen bottleneck creëren. Volgens Kik zou een brug of zelfs een aquaduct een oplossing zijn. De verkeerskundige denkt overigens niet de verbreding binnen een paar jaar is gerealiseerd. "Als het over tien jaar zover is, is dat snel."
Verbreding-N59-gesprek-wethouder-ZNO161121RN

Geld

De politieke wil voor een verbreding is er, maar het is nog onzeker of het daadwerkelijk doorgaat. Het probleem is - zoals zo vaak - geld. De provincies Zeeland en Zuid-Holland en de gemeentes Schouwen-Duiveland en Goeree-Overflakkee proberen in Den Haag geld los te krijgen, zodat de N59, een Rijksweg, kan worden aangepakt.

10 Miljoen

Zelf heeft Zuid-Holland al 10 miljoen euro toegezegd en de gemeenten Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland samen 1 miljoen. De provincie Zeeland moet nog met een bedrag over de brug komen.