​Zeeland Seaports steunt klimaatbrief

​Zeeland Seaports steunt klimaatbrief
​Zeeland Seaports steunt klimaatbrief © OZ
Schip vol containers in de haven
Schip vol containers in de haven © OZ

Overeenkomst

TERNEUZEN - De steun van Zeeland Seaports was enigszins te verwachten. Namens de Zeeuwse havens ondertekende Zeeland Seaports maandag nog een overeenkomst over duurzame ontwikkeling met Zeeuwse milieuorganisaties en vertegenwoordigers van de regionale en landelijke overheid.

Opmerkelijk

Vooralsnog staat energiebedrijf Delta officieel niet op de lijst van bedrijven de oproep steunen. Andere energiebedrijven, zoals Essent en Nuon hebben de brief wel ondertekend. In een reactie laat Delta weten elk initiatief om vaart te maken met het behalen van de klimaatdoelen te ondersteunen.

Energietransitie

De brief is een initiatief van de bedrijven Eneco, Havenbedrijf Rotterdam, Siemens, Shell en Van Oord. Ze schrijven in de brief dat Nederland vaart moet maken met de energietransitie van fossiele brandstoffen naar duurzame energie.

Nieuwe economie

"Wij zijn ervan overtuigd dat de energietransitie moet plaatsvinden om klimaatverandering tegen te gaan. Het versnellen van die transitie zien we ook als kans voor het ontwikkelen van een nieuwe economie", schrijven de bedrijven. De overheid moet daarbij "ondernemend" en "sturend" zijn.

Klimaatwet

De organisaties zeggen ook voorstander te zijn van het voorstel van de PvdA en GroenLinks voor een klimaatwet, waarin de doelen van het Klimaatakkoord van Parijs worden vastgelegd. De bedrijven willen dat in die wet wordt vastgelegd ze dat de Nederlandse CO2-uitstoot in 2050 met zeker 95 procent is gedaald ten opzichte van 1990.

Nationale Klimaattop

In Rotterdam wordt woensdag de Nationale Klimaattop gehouden. Initiatieven, maatregelen en acties die bijdragen aan CO2-reductie worden daar besproken door vertegenwoordigers van bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheid.

Biobased

Tegelijkertijd wordt in Bruinisse een soort Zeeuwse klimaattop gehouden. Daarbij is er vooral aandacht aan zogenoemde biobased producten, waarbij fossiele brandstoffen als grondstof worden vervangen door plantaardige producten in onder meer plastics.