Prijs voor documentaires over natuur

Prijs voor documentaires over natuur
Prijs voor documentaires over natuur © OZ
Documentairemaakster Digna Sinke monteert naast poster Onder de oppervlakte
Documentairemaakster Digna Sinke monteert naast poster Onder de oppervlakte © OZ

Discussie

ZONNEMAIRE - De Groeneveldprijs wordt toegekend door de particuliere stichting Groeneveld in Baarn, die de discussie over het gebruik van de natuur wil bevorderen. De prijs wordt uitgereikt op 4 november op Kasteel Groeneveld in Baarn. Aan de prijs is een bedrag van 5000 euro verbonden.

Natuur en landschap

De jury roemt de oorspronkelijk uit Zonnemaire afkomstige filmmaakster in het juryrapport voor de wijze waarop zij in haar totale oeuvre van 25 films aandacht geeft aan de betekenis van natuur en landschap. Sinke is inmiddels 45 jaar lang actief als film- en documentairemaker.

Ontpoldering

In die tijd maakte ze onder meer documentaires over de transformatie van landbouw naar natuur op het eiland Tiengemeten en haar recente film Onder de oppervlakte over de ontpoldering van de Hedwigepolder in Zeeland. Maar ook in haar andere films spelen de natuur en het landschap altijd een belangrijke rol.
Documentairemaakster Digna Sinke
Documentairemaakster Digna Sinke © OZ

Gouden Kalf

​Eerder greep Sinke naast de prijzen bij de uitreiking van de Gouden Kalveren. Haar documentaire Onder de oppervlakte was genomineerd in de categorie 'Beste lange documentaire', maar het gouden beeldje ging naar A family affair van Tom Fassaert.

De ​Engel van Doel
In 2011 werd een door haar geproduceerde documentaire ook al genomineerd voor het Gouden Kalf in dezelfde categorie. Maar ook toen greep ze met de documentaire De Engel van Doel naast de prijzen.

​NL Award
​De documentaire ​over het spookstadje Doel dat onder druk van de oprukkende Antwerpse haven een langzame dood sterft is mede tot stand gekomen door Omroep Zeeland. Voor die samenwerking met de documentairemaakster won de omroep begin 2012 een NL Award.

Lees ook: 
​- ​Documentaire Hedwigepolder genomineerd voor Gouden Kalf
​Twee NL Awards voor Omroep Zeeland
​​
​De Engel van Doel in race voor Gouden Kalf