Bewoners boos over crisisopvang in kerk

Bewoners boos over crisisopvang in kerk
Bewoners boos over crisisopvang in kerk © OZ
Kerk Kasteelstraat Vlissingen
Kerk Kasteelstraat Vlissingen © OZ
VLISSINGEN - Hele week open
De stichting Het Koningshuis wil in de Eben Haëzer-kerk in de Kasteelstraat in Vlissingen een crisisopvang beginnen. 'Crisisopvang en inloophuis met de ambitie om 7 dagen per week open te zijn', valt te lezen in het beleidsplan van de stichting. 'Een vaste toevlucht voor mensen die vastgelopen zijn, zich eenzaam voelen of hulp nodig hebben.'

Verkeerd voorgelicht

Eerder werd er in de buurt een brief verspreid waarin werd aangekondigd dat de kerk gebruikt zou worden voor knutselmiddagen, een taalcursus of een kookworkshop. Volgens de werkgroep Kasteelstraat zijn de bewoners en de gemeente verkeerd voorgelicht door stichting Het Koningshuis en daarom zijn ze 'in shock'. 
Slechtste plek
De bewoners van de Kasteelstraat vinden dat er 'geen slechtere plek' is in de stad voor een crisisopvang. "De Kasteelstraat is een sociaal zwakke straat", schrijven de bewoners in de brief aan de gemeente. "Er zitten locaties van Emergis en er wonen veel drugsdealers, drugsverslaafden en alcoholisten in panden waar kamers verhuurd worden. Maar er wonen ook veel gezinnen met jonge kinderen die dagelijks geconfronteerd worden met de uitwassen van de samenleving."
Drugsdealers
Volgens de bewoners van de Kasteelstraat zijn de drugsdealers door de aanpak van de problemen in de Aagje Dekenstraat verplaatst naar de Kasteelstraat en de Scheldestraat. "Dealers staan soms letterlijk tussen voetballende kinderen", staat er in de protestbrief. De bewoners willen dat de gemeente de stichting Het Koningshuis 'houdt aan de afspraken van het oorspronkelijke plan zoals dat aan de bewoners is medegedeeld.' 
Concrete aanpak
In de Kasteelstraat is afgelopen jaar een werkgroep opgericht en hebben 'bijna alle bewoners met een koophuis' intensief overleg gehad met de toenmalige burgemeester Letty Demmers. Daarbij zouden veel beloftes gedaan zijn maar de bewoners zeggen daar niets van terug te zien op straat. "Er moet een concrete aanpak komen van de maatschappelijke problematiek en overlast van kamerverhuurpanden in de straat", laten de bewoners weten.