Gehandicapten Arduin moeten verhuizen (video)

Gehandicapten Arduin moeten verhuizen (video)
Gehandicapten Arduin moeten verhuizen (video) © OZ
Arduin verhuizingen online 1
MIDDELBURG - Hoge kosten
De hoge kosten wegen volgens de organisatie niet op tegen de opbrengsten van sommige locaties. Arduin moet in totaal 3,5 miljoen euro gaan bezuinigen, verspreid over de komende drie jaar.

Meer meedoen

Ondanks de bezuinigingen en de verhuizingen naar grootschaliger huizen, wil Arduin gehandicapten blijven stimuleren om zoveel mogelijk mee te draaien in de samenleving. Dat betekent dat Arduin gewone banen wil organiseren voor haar cliënten, in gewone bedrijven en buurten.

Visie

De grote financiële ingrepen in wonen en werk gaan samen met de visie: iedereen doet mee. Oftewel: mensen met een verstandelijke beperking moeten net als anderen gewoon mee kunnen werken in deze samenleving. In gewone bedrijven en gewone woonbuurten.
© OZ

Vergoedingen

In 2018 veranderen de vergoedingen voor huisvesting van gehandicapten. Ook dalen de tarieven voor de zorg en voor vervoer. Daarom verhuist een aantal locaties naar een bedrijven verzamelgebouw op bedrijventerrein De Mortiere in Middelburg. Dat bespaart veel vervoers- en huisvestingskosten uit.

'Dus toch'

Atelier V en naaiatelier Knipoog in Middelburg en de Oude Bakkerij in Biggekerke verhuizen daar binnenkort naartoe. Bekeken wordt of ook wasserette De Zeepbel in Middelburg daarheen verhuist. Cafetaria 'Dus toch' in Middelburg blijft voorlopig.

Knipoog

Misschien blijft er een winkel van Arduin op de plaats van naaiatelier Knipoog. Ook van andere werkplaatsen wordt bekeken of die anders en goedkoper kunnen worden georganiseerd. Arduin heeft 24 werkplaatsen voor dagbesteding.
'Gewoon' bedrijventerrein
Een bedrijvenverzamelgebouw op een 'gewoon' bedrijventerrein geeft volgens directeur Peter van Wijk meer mogelijkheden voor zijn cliënten. Zo kunnen cliënten makkelijker wisselen tussen werkzaamheden. Bovendien is het makkelijker om contacten te leggen met bedrijven in de buurt. En dat kan weer leiden tot stage lopen of een baan bij de buren.
Arduin verhuizingen online 2
Woningen te klein
Arduin zoekt ook naar goedkopere en grotere woonlocaties. "Nu hebben we nog woningen voor drie cliënten, mét slaapwacht", zegt directeur Peter van Wijk. "Iedereen ziet wel dat dat niet meer te betalen is."

140 gebouwen

Arduin heeft 140 gebouwen en appartementen in eigendom, woningen en dagbestedingslocaties, zegt Van Wijk. "We lijken wel een kleine woningbouwvereniging. Daar willen we vanaf. We zijn er voor de zorg en de huisvesting laten we graag aan andere partijen over." Arduin zoekt daarom meer samenwerking met projectontwikkelaars en woningbouwverenigingen.
© OZ
ITEM Arduin verhuizingen 1
Kleinschalige zorg
Arduin is juist landelijk bekend om zijn kleinschalige zorg. Voormalig directeur Piet van der Beemt heeft destijds vol ingezet op wonen in gewone straten en werken in gewone wijken. Het was een afscheid van de grote aparte terreinen voor gehandicapten.

Beroemd

Arduin is er zo beroemd mee geworden dat uit de hele wereld deskundigen kwamen kijken hoe de zorg voor gehandicapten in Zeeland is georganiseerd. De kleinschaligheid wil directeur Van Wijk zo veel mogelijk behouden. "Maar het moet wel betaalbaar zijn."
Geen eilandjes meer
Hoewel nu noodgedwongen moet worden bezuinigd op kleine woon- en werkvoorzieningen, benadrukt directeur Peter van Wijk dat de huidige reorganisatie geen afscheid is van het gedachtegoed van Piet van der Beemt. "In plaats van aparte eilandjes in de wijk, gaan we de deuren meer openzetten en verbindingen aangaan in de wijk", zegt Van Wijk. "Wij gaan nu van wonen en werken in de wijk, naar meedoen in de wijk. Wij noemen dit Arduin 2.0."
De reorganisatie van Arduin gaat nog twee jaar duren.