Arduin reorganiseert, Piet moet verhuizen (video)

Arduin reorganiseert, Piet moet verhuizen (video)
Arduin reorganiseert, Piet moet verhuizen (video) © OZ
Arduin verhuizingen online 4

Kleinschalig

MIDDELBURG - Piet de Marée woont met zijn woongroep in een nieuw gebouw in de Zijpestraat in Middelburg. In de gang tegenover hem zit ook een woongroep en boven wonen ook nog eens drie cliënten. Hoe Piet het vindt in zijn nieuwe woning? "Leuk, toch leuk!"

Kleinschalig

Voor Arduin is een woonvoorziening voor twaalf cliënten groot. Arduin is de meest kleinschalig georganiseerde gehandicaptenorganisatie in Nederland. Veel cliënten wonen met een paar mensen in een woning.
Niet te betalen
Arduin zoekt nu naar andere geschikte woonlocaties, middenin de samenleving zodat cliënten makkelijker contacten kunnen leggen. Maar ook om de kosten te drukken. "Nu hebben we nog woningen voor drie cliënten, mét slaapwacht", zegt directeur Peter van Wijk. "Iedereen ziet wel dat dat niet meer te betalen is."
Veel gebouwen
Arduin heeft volgens Van Wijk 140 gebouwen in eigendom: woningen, appartementen en dagbestedingslocaties. Verder liggen sommige woningen ver van dagbestedingslocaties af, waardoor Arduin hoge vervoerskosten heeft, die grotendeels niet worden vergoed.
Arduin verhuizingen online 3

Kosten

Arduin reorganiseert de komende jaren stapsgewijs een aantal van de eigen woonvoorzieningen. De reden is dat voor sommige woningen de kosten niet in verhouding staan tot de opbrengsten én dat de ontwikkeling van cliënten om andere vormen vraagt.

3,5 miljoen euro bezuinigen

In 2018 veranderen de vergoedingen voor huisvesting van gehandicapten. Tegelijk dalen de tarieven voor de zorg en voor vervoer. Arduin verwacht in totaal 3,5 miljoen euro minder te krijgen. Vorig jaar daalde het aantal woonlocaties van 185 naar 152. Dat aantal zal de komende jaren verder dalen.
Rustig
Gladys Tielman woont sinds kort ook in de Zijpestraat. Zij bewoont een van de appartementen op de eerste verdieping. Zij kan zelfstandig wonen en heeft maar af en toe begeleiding nodig. Dat zij een voordeur deelt met elf andere cliënten merkt zij bijna niet. "Ik heb van niemand geen last. Het is lekker rustig. Ik hou van rust. Dus dat is wel lekker."
© OZ

Geen heimwee

Piet de Marée mist zijn oude huis in Veere niet meer. "Nu niet meer, vroeger wel." En de nieuwe stek in de Zijpestraat heeft zo zijn voordelen. "Hier zie ik toch veel bussen. Op Veere zie je die niet meer zo veel."