'Sanering Thermphos slecht ingeschat' (video)

'Sanering Thermphos slecht ingeschat' (video)
'Sanering Thermphos slecht ingeschat' (video) © OZ
Toekomst-Thermphos-1-ZNO161027BQ

Foute inschatting

VLISSINGEN-OOST - Vrijdag werd bekend dat nog geen kwart van 2000 ton fosfor van Thermphos is opgeruimd en dat het geld voor die sanering - 41 miljoen euro - op is. En dat terwijl de sanering al in mei moest worden afgerond. Genserik Reniers denkt dat er van tevoren te weinig kennis is ingewonnen: "Volgens mij moet je op voorhand de juiste mensen de juiste vragen stellen om een juiste inschatting te maken van de kosten en de termijn." 
Genserik Reniers, hoogleraar 'veiligheid en gevaarlijke stoffen' aan de TU Delft
Genserik Reniers, hoogleraar 'veiligheid en gevaarlijke stoffen' aan de TU Delft © OZ

Ontmanteling niet uniek

De redenering van verantwoordelijk provinciebestuurder De Bat dat nergens ter wereld ooit een fabriek op deze manier is ontmanteld gaat volgens de hoogleraar niet op. "Die kennis is er misschien niet in Nederland, maar er zijn in de VS al studies gedaan naar de ontmanteling van fosforfabrieken. Daar kun je toch wel je licht opsteken."
Lees ook: 'Grootste angst over Thermphos komt uit'

'Wat als'-vragen
Reniers denkt dat er bij in het saneringsplan te weinig rekening is gehouden met verschillende scenario's. Juist die 'what if'-vragen moet je je van tevoren stellen en om rekening te kunnen houden met verschillende kosten en termijnen. 

Veiligheid
De hoogleraar van de TU Delft vindt het wel goed dat er veiligheidsmaatregelen worden genomen. Die maatregelen, zoals koeling van de fosfor met stikstof, zijn niet overdreven. "Fosfor is giftig, explosief en zeer brandbaar."

'Wel met experts gesproken'

De Provincie Zeeland laat in een reactie weten dat bij aanvang van de sanering wel degelijk is gesproken met experts uit Canada en Israël. Maar voor het saneringstraject zijn nieuwe, niet eerder beproefde methodes nodig gebleken.
hoogleraar Reniers van de TU Delft over de sanering van Thermphos