Saneerder Thermphos speelde mooi weer (video)

Saneerder Thermphos speelde mooi weer (video)
Saneerder Thermphos speelde mooi weer (video) © OZ
Toekomst Thermphos 2

Optimisme

OOST-SOUBURG - Aan het begin van de sanering werd er nog met optimisme naar de planning gekeken. Aan het eind van de negentien maanden zou een veilig terrein worden opgeleverd, klaar voor een volgende gebruiker.

Moeilijker dan gedacht

Gedurende de werkzaamheden zat niet alles mee. Zo bleek de verwerking van het fosforslik moeilijker dan gedacht en werd er ook asbest gevonden in het ovenhuis. Toch zei Van Citters Beheer, die de werkzaamheden overziet, elke keer dat de deadline kon worden gehaald.

700.000 euro per maand

Toen naar buiten kwam dat slechts 22 procent van de fosfor vijf maanden na de originele deadline was verwerkt, was de schok groot bij de provincie die garant staat voor de beveiligingskosten. Met 700.000 euro per maand kunnen die kosten de spaarpot en plannen van de provincie voor de komende jaren om zeep helpen.
luchtfoto Thermphos
luchtfoto Thermphos © OZ
Toekomst
Op het moment is er geen duidelijkheid als het gaat om het Thermphos-terrein. Als er wordt doorgewerkt kost dat de provincie dus 700.000 euro per maand met alle gevolgen van dien. Als er niet wordt doorgewerkt blijft het een gevaarlijk terrein dat dan vermoedelijk ook niet zonder beveiliging zou kunnen.

Verder weg dan ooit

Het terrein wordt schoongemaakt om nieuwe bedrijven daar te kunnen vestigen. Duidelijk is wel dat die toekomstdroom nu verder weg is dan ooit.