Aziaat Rubens blijkt Chinese Middelburger

Aziaat Rubens blijkt Chinese Middelburger
Aziaat Rubens blijkt Chinese Middelburger © oz
tekening van Rubens
tekening van Rubens © oz
MIDDELBURG - Middelburgse Compagnie
Yppong kwam op 31 mei 1600 vanuit Indonesië met de Middelburgse Compagnie van admiraal Gerard le Roy. Volgens de Volkskrant was Yppong een koopman die wel kon schrijven maar niet heel goed. Hij schreef in kalligrafie zijn naam en de dag bij de tekening: vrijdag in januari 1601.

Koreaan

Tot dusver werd gedacht dat de afgebeelde man misschien een Koreaan was gekleed in fantasiekostuum. De wetenschappers Weststeijn en Gesterkamp zagen de tekening op in een album amicorum en konden Yppong door zijn uiterlijk en opmerkelijke kleding verbinden aan de beroemde Aziatische man in Rubens' altaarstuk. De tekst is bovendien de vroegst bekende Chinese kalligrafie in Europa geschreven.

Los Angeles

Rubens en Yppong hebben elkaar nooit ontmoet; de maanden dat de koopman in Middelburg verbleef, was de schilder net in Venetië. Maar Rubens maakte later wel een gedetailleerde tekening van de man, met dezelfde gelaatstrekken, de doorzichtige, 'kooi'-achtige hoed en wijde jas. De tekening was in 2013 nog het middelpunt van een tentoonstelling in het Getty Museum in Los Angeles.