Kraamkamer van de spaarlamp voor altijd dicht (video)

Kraamkamer van de spaarlamp voor altijd dicht (video)
Kraamkamer van de spaarlamp voor altijd dicht (video) © Omroep Zeeland
Philips Terneuzen in de gloriedagen
Philips Terneuzen in de gloriedagen © Omroep Zeeland

1200 werknemers

TERNEUZEN - De fabriek biedt als dependance van de hoofdvestiging in Eindhoven in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw nog werk aan ruim 1200 werknemers. Het is in die tijd naast chemiebedrijf Dow de belangrijkste werkgever van Zeeuws-Vlaanderen. Daar komt door het verdwijnen van het IJzeren Gordijn verandering in.

Verdwijnen handwerk

Het relatief dure handwerk verdwijnt, onder meer na het uiteenvallen van het communistische Oostblok, beetje bij beetje naar landen als Polen. Daar kan Philips tegen lagere kosten onderdelen produceren. Ook toenemende automatisering speelt een rol bij het verdwijnen van arbeidsplaatsen.
Sluiting Philips instart 1
Eerste spaarlamp
Philips Terneuzen beschikt jarenlang over een vooruitstrevende ontwikkelafdeling, waarvan de eerste commerciële spaarlamp als meest baanbrekend mag worden genoemd. In maart 1980 weet de afdeling de ogen van de wereld op zich gericht, als het is gelukt om een alternatief voor de gloeilamp te maken.
Verandering productie
In de loop der tijd wordt de productie van flitslampen en kerstverlichting vervangen door het vervaardigen van starters van tl-verlichting. Ook worden er jarenlang led-lampjes gemaakt. Het werk wordt wel met steeds minder mensen gedaan.
Eerste spaarlamp Philips Terneuzen
Eerste spaarlamp Philips Terneuzen © Omroep Zeeland
Einde in zicht
Ondanks goede vooruitzichten in 2011, besluit Philips in 2014 om de vestiging in Terneuzen te sluiten. Het laatste jaar staan er nog 65 personeelsleden op de loonlijst. Ongeveer vijftien van hen hebben inmiddels een nieuwe baan gevonden. De helft van de medewerkers is met hulp van Philips nog op zoek naar nieuw werk. Anderen gaan vervroegd met pensioen.