YouTube is een goudmijn, maar niet voor iedereen (video)

YouTube is een goudmijn, maar niet voor iedereen (video)
YouTube is een goudmijn, maar niet voor iedereen (video) © oz
Zeeuwse Vloggers

Geld verdienen

OOST-SOUBURG - Geld verdienen met filmpjes is eigenlijk heel simpel: Op YouTube moet de mogelijkheid 'Inkomsten genereren' worden ingeschakeld waardoor er advertenties aan je filmpjes mogen worden geplakt. Hoeveel geld YouTube betaalt is niet alleen afhankelijk van het aantal clicks. Ook wordt gemeten hoelang er naar een filmpje wordt gekeken.
© oz

Videodagboek

De inhoud van de filmpjes verschilt per maker. Sommigen vertellen in vlogs over hun leven of een vast onderwerp, zoals auto's, mode of kunst. Anderen maken muziek en zetten dat op het internet.

Gumbal

Er zijn niet veel Zeeuwen die meer dan 100.000 volgers hebben op YouTube. Financiële koploper is Hans van Raaijen uit Goes met zijn kanaal Gumbal. Van Raaijen is autogek en zet filmpjes van bijzondere auto's op zijn kanaal. Nadat een paar van zijn filmpjes werden opgepikt door autoliefhebbers met een groot bereik op het internet is Gumbal in een stroomversnelling terecht gekomen.

Inkomen

Met ruim 480.000 volgers en 370 miljoen views kwam van Raaijen vorig jaar in het lijstje 'Best verdienende YouTubers in Nederland 2015' terecht. Volgens de website van het financiële blad Quote harkte hij vorig jaar 185.000 euro bij elkaar. Van Raaijen zelf laat zich niet uit over zijn inkomsten van Gumbal, maar geeft aan dat zowel de Quote als de berekeningswebsite 'Social Blade' veel te hoog zitten met hun schattingen. 
© oz

Componisten

Gitarist Igor Presnyakov uit Oost-Souburg heeft ook duizelingwekkende statistieken op het internet: Meer dan 850.000 volgers en 300 miljoen weergaven. Veel geld verdient hij niet, doordat nummers van anderen speelt op YouTube, waardoor de componisten van de liedjes meer profiteren dan hijzelf. Een echte verklaring voor zijn grote aantallen volgers heeft Igor niet.
Rijzende ster
Emma Heesters uit 's Gravenpolder is een rijzende ster op YouTube. Haalde ze vorig jaar nog de mijlpaal van 100.000 volgers, de teller staat inmiddels op meer dan 200.000. In eerste instantie plaatste ze alleen maar filmpjes waarin je Emma ziet zingen, maar nu plaatst ze ook vlogs. Volgens Social Blade verdient Emma Heesters tussen de 500 en 8.000 euro per maand. Maar omdat ze veel covers plaatst zijn die schattingen niet betrouwbaar. Zelf laat ze niets los over haar verdiensten.
Top van Nederland
Op het ogenblik krijgt de best verdienende Nederlander, de DJ Martin Garrix, volgens de berekeningswebsite 'Social Blade' tussen de 25.000 en 395.000 euro per maand. Het bijzonder grote verschil tussen deze bedragen heeft te maken met welke advertenties getoond worden en of de volgers van Garrix zogenaamde 'adblockers' gebruikt, zodat advertenties niet gezien worden. Absolute zekerheid over inkomsten kan Social Blade dus niet geven.