Werknemers Philips: 'Het is goed zo, maar doet wel pijn' (video)

Werknemers Philips: 'Het is goed zo, maar doet wel pijn' (video)
Werknemers Philips: 'Het is goed zo, maar doet wel pijn' (video) © Omroep Zeeland
Oud-werknemers Philips Terneuzen
Oud-werknemers Philips Terneuzen © Omroep Zeeland

Oude foto's

TERNEUZEN - Na 55 jaar is de productie van Philips Terneuzen deze week beëindigd. Drie oud-medewerkers kijken terug, met hulp van foto's van toen het bedrijf nog een grote rol van betekenis speelde.

Goede herinneringen

"Echt verrassend is de sluiting natuurlijk niet, als je ziet dat Philips er al jaren voor kiest om de productie naar landen als Polen te verplaatsen waar de lonen lager zijn", zegt Willy Taelman. "Desondanks bewaar ik alleen maar goede herinneringen aan het bedrijf. Naast het werk, zijn veel collega's nog steeds goede vrienden", glimlacht hij.
Sluiting Philips instart 2

Trouw

In de hoogtijdagen van de fabriek, in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw, werkten er ruim 1200 mensen. Dat aantal nam sindsdien alleen maar af, tot 65 in het laatste jaar. Tot aan het einde zette de werknemers die bleven zich in. "Veel van ons hebben daar tientallen jaren gewerkt", legt De Belie uit. "Je doet het samen en hebt hart voor de zaak." Nu blijven er nog een paar om de fabriekshal schoon te maken.
Fabriekshal Philips Terneuzen
Fabriekshal Philips Terneuzen © Omroep Zeeland
Reünie
Nu de fabriek dicht is, kijken oud-werknemers uit naar de grote reünie op zaterdag 12 november. Meer dan 800 mensen hebben zich daarvoor aangemeld. Johan de Wispelaere van de Philips-seniorenvereniging hoopt vooral dat de oud-medewerkers elkaar daarna nog vaak kunnen zien. "Elk jaar gaan we wel een dagje weg", zegt hij. "Het zou natuurlijk ook fantastisch zijn als we bij onze maandelijkse activiteiten wat meer oud-bekenden mogen verwelkomen."