'Problemen Thermphos niet vooruitschuiven'

'Problemen Thermphos niet vooruitschuiven'
'Problemen Thermphos niet vooruitschuiven' © OZ
Thermphos2
Thermphos2 © OZ

700.000 euro per maand

MIDDELBURG - Twee weken geleden werd bekend dat de 41 miljoen euro die beschikbaar was voor de sanering van Thermphos op is. Maar er is nog maar 22 procent van het giftige fosforslib opgeruimd. Het was de bedoeling dat alles op 22 december was opgeruimd. Dat gaat niet lukken. Gevolg is dat de provincie 700.000 euro per maand moet betalen om het fabrieksterrein veilig te stellen.

Zwaard van Damocles

"Een zeer zorgelijk verhaal", zei fractievoorzitter Anita Pijpelink van de PvdA. "Experts weten niet hoe het verder moet, de sanering gaat erg langzaam en de kosten hangen als een zwaard van Damocles boven de provincie." Maar voor de PvdA staat vast dat de grond hoe dan ook schoon moet worden. "De grond moet schoongemaakt worden voor toekomstige generaties. En het is ook van belang voor de veiligheid van de huidige generatie."

Erfenis

Ook Hannie Kool van het CDA benadrukte dat het vervuilde fabrieksterrein geen erfenis mag worden voor de toekomst. "Dit mag niet in een blok beton gegoten worden en doorgeschoven worden." Ze stelde dat veiligheid voor het CDA voorop staat. "Maar schoonmaken moet hoe dan ook gebeuren. We kunnen niet anders."

Extra geld

Provinciale Staten nemen op 18 november een besluit of er extra geld wordt uitgetrokken voor de problemen bij Thermphos. Het is de bedoeling dat er op 15 december een plan ligt over hoe het nu verder moet met de sanering van de vervuilde fabriek. Ook moet dan duidelijk zijn wat de oorzaak is van het langzame verloop van de sanering en wie er verantwoordelijk voor is.

Dossier

Meer berichten over de sanering vind je in het Omroep Zeeland dossier Thermphos.