Twijfels over haalbaarheid Campus Zeeland

Twijfels over haalbaarheid Campus Zeeland
Twijfels over haalbaarheid Campus Zeeland © OZ
84 miljoen nodig voor Campus Zeeland
84 miljoen nodig voor Campus Zeeland © OZ

Nieuwe werkgelegenheid

MIDDELBURG - Campus Zeeland is een plan van onderwijsinstellingen, het bedrijfsleven en overheden om de Zeeuwse economie en de werkgelegenheid een enorme impuls te geven. Zo is het de bedoeling dat er in Middelburg een bèta-college komt, een technische universiteit, die opleidingen biedt die zijn afgestemd op de wensen van het Zeeuwse bedrijfsleven.

Bezwaren

De SP en de Partij voor Zeeland maken zich zorgen over de financiële onderbouwing van de plannen. Volgens Francois Babijn van de PvZ ontbreekt die helemaal. De SP vreest dat Zeeland zich de ambitieuze onderwijsplannen niet kan permitteren vanwege de tegenvallers bij de Sloeweg, Thermphos en Waterdunen. Verder noemde fractievoorzitter Ger van Unen de grote financiële risico's die de provincie loopt bij Delta, Perkpolder en de nieuwe Tractaatweg.

Wesp

Gedeputeerde Harry van der Maas van Onderwijs reageerde als door een wesp gestoken op de financiële kritiek. De Partij voor Zeeland kreeg als eerste een veeg uit de pan: "U bent wel een partij voor Zeeland, maar blijkbaar niet voor Zeeuwse jongeren. Dat betreur ik en ik begrijp het niet."

Sluitstuk

Ook de SP kreeg er van langs. Van der Maas verweet de SP om onderwijs als sluitstuk te zien van alle provinciale projecten. "Blijkbaar wilt u eerst de Sloeweg en de Tractaatweg en ziet onderwijs als laatste in de rij. Ik ga daar niet in mee."

Geld

De andere partijen in Provinciale Staten zijn wel enthousiast over de plannen voor Campus Zeeland. Uiteindelijk gaf Van der Maas ook toe dat de financiering van de plannen nog een probleem vormen. Alleen de gemeente Middelburg heeft toegezegd twee miljoen te reserveren. De provincie is nog in gesprek met andere gemeenten. Het bedrijfsleven heeft inmiddels aangegeven mee te willen betalen aan laboratoria die nodig zijn voor het bèta-college.

Europa

Van der Maas heeft geprobeerd om geld voor het bèta-college vrij te krijgen bij de Europese Unie. Dat is tot nu toe niet gelukt. De Zeeuwse lobbyist in Brussel is bezig om nieuwe haakjes te vinden om Europese fondsen los te krijgen voor de Zeeuwse onderwijsplannen te financieren.