'Dorpsboomgaard Yerseke moet dorpshuis in open lucht worden' (video)

'Dorpsboomgaard Yerseke moet dorpshuis in open lucht worden' (video)
'Dorpsboomgaard Yerseke moet dorpshuis in open lucht worden' (video) © OZ
snoeiochtend Yerseke

Handen uit de mouwen

YERSEKE - Om dat goed voor elkaar te krijgen werden donderdagochtend onder leiding van Stichting Landschapsbeheer Zeeland de handen uit de mouwen gestoken. Snoeien hoefde eigenlijk nauwelijks te gebeuren. De jonge fruitboompjes groeien pas weer in het voorjaar en hadden nu slechts een paar uitlopers.
'Groei staat even stil'
"Het sap in de takken stroomt pas weer naar boven als de temperaturen in het voorjaar weer omhoog gaan", legt Sylvia Tuinder van Stichting Landschapsbeheer Zeeland uit. "De groei staat in deze maanden dus even stil."
Reimerswaal
Het initiatief voor de dorpsboomgaard in Yerseke komt van de gemeente Reimerswaal, samen met Stichting Landschapsbeheer Zeeland. "Het zijn vaak bewoners die met de vraag komen van eigen planten in de omgeving, van nieuw groen. Daarna wordt met de gemeente hierover gesproken. In dit geval lag het initiatief anders en zijn we aan het zoeken naar een actieve groep vrijwilligers", aldus Tuinder.
Dorpshuis
Over twee jaar moeten de bomen hun vruchten gaan afwerpen. Zo zijn er verschillende appel- en perenbomen geplant, een walnootboom en een pruimenboom. In de tussentijd moet het een ontmoetingsplaats worden voor vrijwilligers die helpen met het onderhoud. "Ik noem het een dorpshuis in de open lucht", zegt Tuinder.