'Jeugd heeft liever een Breezer dan een vogel' (video)

'Jeugd heeft liever een Breezer dan een vogel' (video)
'Jeugd heeft liever een Breezer dan een vogel' (video) © oz
vogeltentoonstelling-in-IJzendijke-ZNO161030LM

Paplepel

IJZENDIJKE - De gemiddelde leeftijd bij de vereniging ligt hoog. De meesten zijn al jaren lid. De jonge leden die de vereniging telt zijn vaak kinderen of kleinkinderen van bestaande leden. Zij krijgen het volgens De Graaf met de paplepel ingegoten. 

Breezer

Het probleem ligt bij het aantrekken van nieuwe jeugdleden. De Graaf: "Het is lastig. Jongeren vinden het niet cool om vogels te houden. Ze zijn liever bezig op hun telefoon of tablet. Of ze drinken liever een breezer dan dat ze een vogel verzorgen."
© oz

Ouders

De dochter van Willy de Graaf is ook lid. De Graaf: "Vaak vertelt ze op maandag op school over haar hobby. Sommige kinderen zijn dan wel enthousiast, maar mogen dan geen vogel van hun ouders. Misschien wel begrijpelijk, want het zijn vaak de vader en moeder die voor de dieren moeten zorgen."

Liefde en passie

Het kweken en verzorgen van de vogels wordt door de leden met liefde en passie gedaan. De Graaf: "Voor velen is het een uit de hand gelopen hobby. Ze zijn ooit begonnen met twee vogeltjes en daar komen dan jonkies van. Dan doe je eens mee met een tentoonstelling en als je dan in de prijzen valt, wil je steeds meer."

Hoogtepunt

De tentoonstelling is een jaarlijks hoogtepunt van de vereniging. De graaf: "De kwekers zijn een seizoen lang serieus bezig geweest met het kweken. Dit is het moment waarop men hun resultaten aan iedereen kan laten zien. "De tentoonstelling werd voor de 37stee keer gehouden.