'Zeeland veel veiliger, aantal inbraken gehalveerd' (video)

'Zeeland veel veiliger, aantal inbraken gehalveerd' (video)
'Zeeland veel veiliger, aantal inbraken gehalveerd' (video) © OZ
veiligheidsbeeld Zeeland
MIDDELBURG - Woninginbraken gehalveerd
Het aantal overvallen, straatroven en woninginbraken is dit jaar gedaald. Zo waren er tot 17 oktober 506 woninginbraken, terwijl dat er vorig jaar nog 1039 waren. Het aantal straatroven daalde van 31 vorig jaar naar 23 tot 10 oktober van dit jaar. En het aantal overvallen daalde van 22 in 2015 tot 13 tot 10 oktober dit jaar. 

Grafiek

Inbraken zijn seizoensgevoelig. In de donkere maanden wordt veel vaker ingebroken dan in de zomer. Om die seizoensinvloeden uit te sluiten, is in onderstaande grafiek gekeken naar alle inbraken in de laatste twaalf maanden, om het gemiddeld aantal inbraken per maand per regio aan te kunnen geven. 

Grafiek inbraken in Zeeland

Meer middelen

Volgens districtschef Weydema werkt de meer gerichte aanpak van de criminaliteit in Zeeland nu zijn vruchten af. "Als we ergens een toename zien van criminaliteit, pakken we dit aan. Met meer middelen dan voorheen. Dat kost ons weliswaar capaciteit, maar het levert ook veel op."
Lokfiets
Weydema noemt fietsendiefstallen als een voorbeeld. "We zagen dat er in Kruiningen veel fietsen en scooters gestolen werden. Daar hebben we gericht onderzoek gedaan en ook een lokfiets ingezet. Zo konden we niet alleen de daders maar ook de heler opsporen."