Vodafone: gemeenten hinderen verbetering bereik

© Oliur Rahman (Unsplasf, free stock)

Slecht mobiel bereik

OOST-SOUBURG - Fleuren deed die uitspraak maandagmiddag in het radioprogramma De Zeeuwse Kamer van Omroep Zeeland. Daarin werd hij geconfronteerd met de uitslag van de enquête van de NOS en de regionale omroepen over het mobiele bereik in de regio. Daaruit blijkt dat 11 procent van de Zeeuwen problemen heeft met slecht mobiel bereik, met name binnenshuis.

Langer bekend

Het probleem is volgens Fleuren al langer bekend bij Vodafone. Uit een eigen onderzoek bleek eerder dat 20 procent van alle klanten van Vodafone wel eens problemen heeft met slecht mobiel bereik in huis. De provider wil dat oplossen door het komende jaar vijf á tien zendmasten erbij te plaatsen in de provincie.

Lastig

Maar volgens Fleuren is dat soms lastig. Voor het plaatsen van zo'n mast moet zowel de eigenaar van de grond of het stuk dat dat de provider op het ook heeft als de gemeente akkoord gaan. Maar gemeenten zien vaak de locatie middenin het dorp niet zitten. En de suggesties van de gemeente voor locaties aan de rand van het dorp zijn vaak radiotechnisch niet handig, zegt Fleuren.

Eenstreepjeverbinding

Het probleem waarbij de verbinding niet verder gaat dan één antennestreepje moet niet worden overdreven, zei Fleuren in het radioprogramma de Zeeuwse Kamer. "In zo'n geval heb je meestal nog wel snel internet of een dataverbinding waarmee je kan bellen."

4G netwerk

Het probleem dat het bereik, zoals in Kats, binnenshuis te wensen overlaat, is volgens Fleuren 'een probleem van voorbijgaande aard'. Hij denkt dat het wordt opgelost door het 4G netwerk. "Nu wordt het 4G netwerk alleen nog gebruikt voor data, maar binnenkort gaan we het 4G netwerk ook gebruiken voor mobiel bellen", aldus Fleuren.

Signaal

En dan zijn volgens hem de problemen van slecht bereik binnenshuis opgelost. Het signaal van het 4G netwerk kan namelijk beter binnendringen in bouwwerken dan eerdere netwerken, zoals 3G. Dat komt doordat voor 4G een lagere frequentie wordt gebruikt.
Zendmast
Zendmast © OZ
Strand
Een andere veelgehoorde klacht is dat het netwerk op de Zeeuwse stranden overschakelt naar het Belgische netwerk, omdat de zendmasten langs de Belgische kust beter in het bereik van de stranden staan dan de Nederlandse masten. Daarvoor heeft de provider deze zomer een oplossing bedacht: door kleine zendmasten te plaatsen op het strand bij Domburg kan makkelijker en sneller verbinding worden gemaakt met een grotere mast achter de duinen. Daardoor is het mobiel bereik op het Zeeuwse strand fors toegenomen, zei Fleuren.

Enquête

De provider reageerde in de Zeeuwse Kamer op de enquête die Omroep Zeeland samen met de regionale omroepen en de NOS heeft gehouden naar het mobiel bereik in Nederland. Aan die enquête hebben 1565 Zeeuwen meegedaan.