Aardappeloogst Zeeland slechter dan rest van het land

Aardappeloogst Zeeland slechter dan rest van het land
Aardappeloogst Zeeland slechter dan rest van het land © vrij te gebruiken
Oogsten aardappels
Oogsten aardappels © oz
NIEUW-NAMEN - Verkeerde moment
De schade in Zeeland wisselt. In de regio's Tholen en Schouwen-Duiveland is er onder aardappeltelers zelfs sprake van een grotere achteruitgang, acht tot tien procent minder. LTO-bestuurder Joris Baecke in Oost-Zeeuws-Vlaanderen zoekt de oorzaak in de droogte en de regen op de verkeerde momenten. In het voorjaar was het te lang te droog in onze provincie. En toen kwam de zomer met te veel regen en ook te donker weer, juist op het moment dat de aardappelplant meer zon nodig heeft.

Gelderland

Volgens het CBS zijn de omstandigheden in andere provincies veel gunstiger geweest. In Gelderland bijvoorbeeld is de oogst dit jaar 16,5 procent groter. Ook in Drenthe en Overijssel kwamen er dit jaar meer aardappelen van een hectare. De prestatie van de Zeeuwse aardappelen ligt onder het landelijke gemiddelde. Maar de boeren in Groningen, Limburg en Noord-Brabant zagen de afgelopen weken nodig minder aardappelen bij het rooien boven de grond komen.

Schatting

De oogstraming door het CBS is gebaseerd op gegevens over de oppervlakte beteelde grond, en op schattingen van de opbrengst per hectare. De werkelijke hoeveelheid aardappelen die dit jaar geoogst wordt kan zelfs lager zijn, omdat niet alle aardappelen die in de grond zitten, geoogst kunnen worden, bijvoorbeeld doordat het land te nat of te droog is.