Tacx Pro Classic moet tweede wielerklassieker van Nederland worden (video)

Wielrennen-profkoers-gered-instart-1-ZNO170216OL

Zaterdag 14 oktober

MIDDELBURG - De eerste editie van de Tacx Pro Classic wordt op zaterdag 14 oktober gereden. De start is in Middelburg. De finish is op Neeltje Jans. De wedstrijd kent een lengte van ongeveer tweehonderd kilometer.

Driejarig contract

Tacx, leverancier van wielerartikelen, heeft een driejarig contract afgesloten met een optie voor nog twee jaar. Het bedrijf heeft niet bekend gemaakt hoeveel geld gemoeid is met de overeenkomst.

Niveau

De wielrenunie UCI heeft de status van de Tacx Pro Classic op 1.1 vastgesteld. Dat is het derde niveau. Uiteindelijk wil de wedstrijd promoveren naar de 1.HC-categorie. Ook wedstrijden als Kuurne-Brussel-Kuurne, Scheldeprijs en Brabantse Pijl hebben deze status. Als dat lukt wordt de Tacx Pro Classic de belangrijkste Nederlandse wielerklassieker na de Amstel Gold Race. Nog nooit was er een Zeeuwse wedstrijd van dat niveau. 
Beeld uit de Ronde van Zeeland Seaports in 2015
Beeld uit de Ronde van Zeeland Seaports in 2015 © Orange Pictures
Foto: Orange Pictures
Live op TV
Er zijn plannen om de Tacx Pro Classic live op televisie uit te zenden. Eurosport wil dat graag doen. Tacx betaalt een aanzienlijk deel van de kosten om de uitzending op televisie in het eerste jaar mogelijk te maken. Ook Omroep Zeeland wil de wedstrijd uitzenden.

Wereldkampioen

De Tacx Pro Classic is op zaterdag 14 oktober de voorlaatste koers van 2017 in Europa. De organisatie hoopt dan de nieuwe wereldkampioen aan het vertrek te krijgen in Middelburg.

Sponsor

Tacx is sponsor van zeven WorldTour teams en enkele pro-continentale teams. De verwachting is dan ook dat er een sterk deelnemersveld aan de start zal staan bij de eerste editie van de Tacx Pro Classic.
Nieuwe hoofdsponsor
De Ronde van Zeeland werd voor het laatst gereden op 21 maart 2015 onder de naam Ronde van Zeeland Seaports. Iljo Keisse uit België won de wedstrijd in Terneuzen. Hoofdsponsor Zeeland Seaports wilde de aflopende overeenkomst niet verlengen. Daarna is er geen Zeeuwse profkoers meer gereden omdat de organisatie er niet in slaagde om een nieuwe hoofdsponsor te vinden.