Middelburg vraagt om hulp bij huisvesten vluchtelingen

Middelburg vraagt om hulp bij huisvesten vluchtelingen
Middelburg vraagt om hulp bij huisvesten vluchtelingen © Omroep Zeeland
© oz

Inwoners

MIDELBURG - De gemeente gaat zelf op zoek naar woonruimten, zoals een woning, appartement of kamer, om statushouders in te huisvesten, Maar daarnaast roept Middelburg alle inwoners van de gemeente op om zelf ook vergunninghouders te gaan huisvesten. En dat is door een wetswijziging eerder dit jaar ook aantrekkelijker geworden. 

Tijdelijke huurcontracten

Door die wetswijziging is het mogelijk om particuliere verhuurders en woningeigenaren tijdelijke huurcontracten aan te bieden. Het gaat om een contract voor bepaalde tijd met een maximum looptijd van twee jaar voor zelfstandige woningen en een contract voor bepaalde tijd voor maximaal vijf jaar voor onzelfstandige woningen, zoals kamers.

Niet thuis

Door de wetswijziging worden ook de mogelijkheden uitgebreid voor woningeigenaren die langere tijd niet in hun huis wonen om hun woning in de tussentijd tijdelijk te verhuren. Te koop staande koopwoningen konden al tijdelijk op die manier worden verhuurd.

Voorwaarden

Er zijn wel voorwaarden waaraan moet worden voldaan. Zo moet de huur via een marktconform puntensysteem berekend zijn en onder de huurtoeslaggrens liggen. Ook moet de gemeente er een vergunning voor verlenen.

Achterstand

De gemeente Middelburg heeft moeite met het huisvesten van genoeg statushouders. Eerder deze maand bleek dat Middelburg wat dat betreft een achterstand heeft van 52 woningen die daarvoor gevonden moeten worden. Maar Middelburg is zeker niet de enige, alle Zeeuwse gemeenten hebben op dat vlak een achterstand.

Proef

De gemeente Middelburg maakte eerder al bekend met een proef te starten met een nieuwe manier van huisvesten: toen ging het om meerdere vluchtelingen die worden opgevangen in één pand. In het Graaf Mauritshuis wonen nu achttien alleenstaande statushouders.