Grens geen belemmering voor één havenschap Zeeland-Gent (video)

Grens geen belemmering voor één havenschap Zeeland-Gent (video)
Grens geen belemmering voor één havenschap Zeeland-Gent (video) © OZ
Havenfusie Zeeland Gent quote Lonink
TERNEUZEN - Plannen voor fusie
Verschillende bronnen bevestigen tegenover Omroep Zeeland dat maandag tijdens de Nederlands-Vlaamse top in Gent bekend wordt gemaakt dat de twee havenschappen plannen hebben om te fuseren.
Havenfusie Zeeland Gent 2
Onderhandelingen
Over een samengang tussen de havens van Gent en Zeeland wordt al tijden achter de schermen onderhandeld. De havens gaan al langer samen op handelsmissie, waar ze zich als één havenregio presenteren naar klanten toe.
Lees ook: Havens van Zeeland en Gent willen fuseren

Kopenhagen-Malmö
Een grensoverschrijdende samenwerking van havenschappen is al eerder vertoond. Zo fuseerde de haven van het Zweedse Malmö met die van de Deense hoofdstad Kopenhagen, die dicht bij elkaar liggen. De havens van Gent en Zeeland brachten in oktober 214 al een werkbezoek aan het Deens-Zweedse havenschap, om te kijken hoe die organisatie in elkaar stak.

Belemmering
Een grens tussen de twee havenschappen hoeft dan ook volgens de Terneuzense burgemeester Lonink geen belemmering te zijn voor een fusie. "We hebben er al vijftien jaar aan gewerkt. Vaak hebben we ons afgevraagd waarom dit havengebied niet één is en waarom we de krachten niet bundelen. Alleen maar omdat er een grens is. Binnen het huidige Europa moeten we juist niet meer naar grenzen kijken."