Plan voor zonnepark van 85 voetbalvelden in Vlissingen-Oost (video)

Plan voor zonnepark van 85 voetbalvelden in Vlissingen-Oost (video)
Plan voor zonnepark van 85 voetbalvelden in Vlissingen-Oost (video) © oz
Grootste zonnepark
VLISSINGEN / BORSELE - 15.000 huishoudens
Het vermogen van het park bedraagt ongeveer 50 megawatt. Hiermee kunnen minimaal 25.000 huishoudens van stroom worden voorzien. Hans Hoven, initiatiefnemer van Solarpark Zeeland, denkt dat ook veel bedrijven in Vlissingen-Oost stroom willen afnemen van het zonnepark. "We zijn in gesprek met Delta om te kijken hoe die de opgewekte stroom straks op het net verwerkt".

Borsele en Vlissingen

De locatie ligt voor het grootste deel (30 ha) op Borsels grondgebied en voor een kleiner gedeelte (13) op Vlissings grondgebied. Het is nu nog landbouwgebied en vormt een bufferzone tussen het haven- en industriegebied en de omgeving. "Onder de grond lopen allerlei leidingen, zoals water, maar die zullen de bouw van panelen niet tegenhouden", zegt Hoven. Het zonnepark wordt gebouwd op palen van een hoogte van ongeveer twee meter. "Daaronder laten we schapen grazen om het gras kort te houden", lacht Hoven.
Solarpark Zeeland
Solarpark Zeeland © oz

SDE-subsidie

Solarpark Zeeland heeft nog wel een hindernis te nemen voordat er gebouwd kan worden, het verkrijgen van de SDE-subsidie (Stimulering Duurzame Energieproductie). Dat is een subsidie van het ministerie om de productie van schone en duurzame energie te stimuleren. "Als dat binnen is, naar verwachting eind dit jaar, kunnen halverwege volgend jaar de eerste spaden in de grond", zegt Hoven.

55 miljoen

Het college van B&W in Vlissingen vraagt de gemeenteraad binnenkort akkoord te gaan met de planologische medewerking. Ook in Borsele zou het college akkoord zijn met het mega-zonnepark. Het park zou zo'n 55 miljoen euro moeten kosten.