Wil voor samenwerking zorg is er, plannen nog niet (video)

Wil voor samenwerking zorg is er, plannen nog niet (video)
Wil voor samenwerking zorg is er, plannen nog niet (video) © OZ
© OZ
GOES - Onderling wantrouwen
De commissie zit nu anderhalf jaar aan tafel met alle Zeeuwse zorgorganisaties. De commissie geeft in haar rapportage aan op onderling wantrouwen te zijn gestuit: "In diverse opzichten ontbrak een vertrouwensbasis."

'Groeiend vertrouwen'


Het afgelopen jaar heeft de commissie veel tijd gestoken in het 'herstel van vertrouwen'. De onderlinge relaties zijn inmiddels verbeterd, schrijft de commissie. De tussenrapportage die naar de provinciale politiek wordt gestuurd, heet dan ook "Bouwend op groeiend vertrouwen".

Zorgsector moet samenwerken

De Zeeuwse zorgorganisaties moeten de krachten bundelen om de zorg efficiënter te maken en zo betaalbaar te houden. Zeeland is dunbevolkt en zorgvoorzieningen zijn te duur. Door samenwerking kan de zorg op peil blijven. De zeer specialistische behandelingen dreigen bijvoorbeeld te verdwijnen als de twee ziekenhuizen elk apart te weinig patiënten behandelen. Maar samen hebben ze net genoeg patiënten om de zeer specialistische behandelingen te behouden.
Twee lege ziekenhuisbedden - archieffoto
Twee lege ziekenhuisbedden - archieffoto © OZ
Samenwerking ziekenhuizen
De overname van het ADRZ door het Erasmus Medisch Centrum heeft de besprekingen tussen de ziekenhuizen vertraagd. ZorgSaam zag zichzelf ineens aan de onderhandelingstafel met het Erasmus, terwijl het zelf nauw samen werkt met Gent. Bovendien moesten de ziekenhuizen alle zeilen bijzetten om financieel gezonder te worden.
Verschillende scenario's in onderzoek
ZorgSaam, ADRZ en Erasmus MC zijn in onderling overleg over verschillende samenwerkingsmodellen. De commissie schrijft dat er inmiddels sprake is van een 'constructieve houding in bijeenkomsten van bestuurders en medische professionals'. Samenwerking wordt nog onderzocht in de volgende specialismen: intensive care, eerste hulp, borstkanker, orthopedie, vaatchirurgie, blaasverwijdering, cardiologie en ondersteunende diensten. Die plannen moeten voor de kerst op tafel liggen.
Zorgcentra in de buurt
Om de zorg dichtbij in de buurt te organiseren streeft de commissie naar het oprichten van integrale zorgcentra. Hier kunnen mensen terecht voor eenvoudige ziekenhuiszorg, thuiszorg, ouderenzorg en geestelijke gezondheidszorg. De plannen hiervoor moeten nog uitgewerkt worden.
ITEM Commissie zorg

Optimistisch

Voorzitter Eeke van der Veen van de commissie blijft optimistisch. Hij vindt dat er hard gewerkt is aan de onderlinge relaties. "Je hebt niets aan plannen die geen draagvlak hebben." 
Commissie Zorg