Zeeuwse scholen passen lestijd aan op NS dienstregeling (video)

Zeeuwse scholen passen lestijd aan op NS dienstregeling (video)
Zeeuwse scholen passen lestijd aan op NS dienstregeling (video) © Omroep Zeeland
© Eelco Wisse (foto: OZ

Kortere pauzes

GOES - "De treinen komen later, de bussen komen later en daarom beginnen we later", zegt woordvoerder Adrie de Gans van het Pontes Goese Lyceum. Om te voorkomen dat leerlingen door de latere begintijd ook later thuis zijn, sluit Gans niet uit dat enkele pauzes moeten worden ingekort.
Overleg
De aanpassing van de lestijden is besproken in het Zeeuws Bestuurdersoverleg Onderwijs, waar alle Zeeuwse scholen in zijn vertegenwoordigd. In het overleg werd duidelijk dat de nieuwe dienstregeling te grote gevolgen had voor de reistijden van een deel van de leerlingen.

Calvijn en Isaac Beeckman

Behalve Pontes Goese Lyceum passen het Isaac Beeckman Academie in Kapelle en de locaties van het Calvijn College in Goes, Krabbendijke en Tholen ook hun tijden aan. Ook het Ostrea Lyceum doet mee. "Voor alle leerlingen die met het openbaar vervoer reizen moet het wel te behappen blijven", zegt rector Jos Brand.
Voor zeven uur
"Sommige leerlingen moesten dan al voor zeven uur in de bus zitten", zegt Bert Vogel van het Calvijn College. Of alle scholen hun lestijden aanpassen is nog niet duidelijk. In het bestuurdersoverleg is afgesproken dat iedere school dat voor zichzelf beslist.
Vogel over treintijden

CSW niet

De Christelijk Scholengemeenschap Walcheren (CSW) heeft besloten om de lestijden niet aan te passen. Volgens de school komen er relatief weinig leerlingen met het openbaar vervoer, dus hoeven daarvoor de schooltijden niet ingrijpend worden gewijzigd.

Individuele afspraken

Het zou gaan om enkele tientallen leerlingen die met de bus of de trein naar school komen. Met die leerlingen worden individuele afspraken gemaakt, dat ze een kwartier eerder of later op school moeten zijn. De andere leerlingen komen per fiets naar school. 
'Blij met dienstregeling'
Ook de Hogeschool Zeeland en Scalda gaan de tijden vooralsnog niet aanpassen, maar blijven de ontwikkelingen wel volgen. Het Luzac Lyceum Goes is juist blij met de nieuwe dienstregeling. De lessen daar starten om 09.00 uur en de nieuwe dienstregeling sluit daar juist beter op aan.
Trein Zeeland
Trein Zeeland © OZ
Nieuwe dienstregeling
De nieuwe dienstregeling van de NS werd eerder deze maand bekendgemaakt. Daaruit bleek dat de lessen op de Zeeuwse scholen waarschijnlijk later moeten beginnen, omdat de reistijd langer wordt en de treinen vaak een kwartier later aankomen dan nu het geval is.